Erste: ‘Razduživanje u regiji je blago’

Autor: Ana Blašković , 08. studeni 2012. u 22:00
Za čak 40% povlačenja u regiji 'zaslužna' je Mađarska

Iz Hrvatske je povučeno 8,4% BDP-a od rujna prošle godine do lipnja 2012.

Tjedan dana nakon velikog sastanka na kojem je HNB od banaka i njihovih vlasnika, pod budnim okom najmoćnijih financijskih institucija, tražio konkretne brojke koliko kapitala planiraju povući iz Hrvatske, o razduživanju u regiji oglasila se Erste grupa.

Erste smatra da je prekogranično razduživanje u većini zemalja jugoistočne Europe ostalo relativno blago te je ublaženo snažnim priljevom portfeljnih ulaganja i udvostručenim priljevom iz EU. To i činjenica da je regija uspjela smanjiti potrebe za inozemnim financiranjem zemlje čini manje osjetljivima na globalno usporavanje priljeva kapitala. Strane banke iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Slovačke povukle su 8,6 mlrd. dolara u drugom tromjesečju, odnosno 45 mlrd. dolara od rujna 2011. do lipnja 2012., što je 4 posto BDP-a. Čak 40 posto novca povučeno je iz Mađarske, a iz Hrvatske je povučeno 8,4 posto vrijednosti BDP-a.

Srbija

Erste bacio oko na Hypo

Čelnik Erste banke u Srbiji Slavko Carić rekao je da bi banka kojoj je na čelu mogla kupiti tamošnju podružnicu Hypo banke. "Bili bismo zainteresirani razmatrati Hypo u Srbiji bude li zasebno ponuđen na prodaju", rekao je Carić. Austrijska Hypo grupa službeno je započela prikupljati ponude za prodaju poslovanja u pet zemalja regije, uključujući i Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close