Erste prva hrvatska banka u SEPA-i

Autor: Poslovni dnevnik , 11. kolovoz 2013. u 22:00
SEPA obuhvaća ukupno 35 država/PIXSELL

Sustav omogućava brže poslovanje u prekograničnom platnom prometu.

Erste banka prva je hrvatska banka koja je pristupila SEPA Credit Transfer shemi, sustavu koji omogućava brži i transparentniji način zadavanja i zaprimanja naloga u prekograničnom platnom prometu denominiranom u euru, priopćeno je u petak iz te banke.

Pristupanje SEPA Credit Transfer shemi za hrvatske banke postalo je moguće nakon što je Hrvatska postala članica EU. Erste banka je registrirana početkom prošloga tjedna, kada je zadala i primila prve platne naloge kroz tzv. SEPA kliring, kako se kolokvijalno naziva kanal kroz koji se odvija prekogranični platni promet u okviru SEPA-e (Single Euro Payments Area). "Riječ je o sustavu koji omogućava brži, transparentniji i jasnije definiran način zadavanja i zaprimanja naloga u prekograničnom platnom prometu u eurima, u odnosu na ranije razdoblje kada se platni promet radio preko mreže međubankovnih računa u inozemstvu", stoji u priopćenju.

SEPA obuhvaća ukupno 35 država (28 članica EU te Island, Norvešku, Švicarsku, Lihtenštajn i Monako). Njezin je cilj pojednostavljenje te veća efikasnost platnog prometa koji se postižu korištenjem jedinstvenog sustava i instrumenata bezgotovinskog platnog prometa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close