Erste: Pad cijene zlata je samo kratkoročno kolebanje

Autor: Tin Bašić , 08. siječanj 2013. u 22:01
Prošlog tjedna zlato je zabilježilo najduži negativni niz od 2004.

Za razliku od austrijske grupe i PBZ-a koji ne vjeruju u silazni trend, svjetske banke poput Goldman Sachsa i Deutsche Banka srezale su prognoze za zlato.

Cijena zlata prije nekoliko dana dotaknula je 1648 dolara za uncu, što je šesti uzastopni tjedan da je vrijednost tog plemenitog metala bilježila pad, a ujedno i najduža negativna "zlatna" serija od svibnja 2004. godine. Uzrok manjeg povjerenja ulagača u taj, inače omiljeni metal je, piše Wall Street Journal, i zabrinutost zbog najave Feda da će program kupnje obveznica trajati samo do kraja ove godine. Tako je u jednome trenutku prošloga tjedan cijena zlata bila pala na najnižu razinu od sredine kolovoza, dok je u utorak unca stajala 1652 dolara. Zbog negativnog trenda neki analitičari počeli su upozoravati da bi rast cijene zlata ove godine mogao doseći svoj vrhunac te da bi mogla završiti dvanaestogodišnja "zlatna groznica". Ovakav stav donekle su potaknule i velike svjetske banke koje su osjetno smanjile očekivanja kretanja vrijednosti najtraženijeg plemenitog metala na svijetu. Ipak, njihovi analitičari ne idu toliko daleko i poručuju da "optimizam oko rasta cijene zlata nije mrtav, ali nije ni najboljeg zdravlja".

Upozoravajući signali
Goldman Sachs je srezao ovogodišnju prognozu za 7,2 posto na 1800 dolara za uncu. Švicarski Credit Suisse snizio je očekivanu cijenu za 100 dolara po unci (korekcija od pet posto sa 1840 dolara), a HSBC je procjenu smanjio za 90 dolara na 1760 dolara. Deutsche bank najviše je snizio očekivanja u 2013. i to za 12 posto na 1856 dolara po unci.S druge strane, banke koje su u Hrvatskoj ponudile proizvode vezane uz zlato i time domaćim investitorima omogućile neizravnu kupnju tog metala, uvjerene su da cijena zlata neće krenuti silaznom putanjom. Austrijska Erste grupa, koja je prije šest mjeseci u analizi "In gold we trust" objavila da bi do srpnja ove godine cijena zlata mogla dosegnuti čak 2000 dolara za uncu, poručuje da neće promijeniti mišljenje "dokle god se nije poremetio dugoročni uzlazni trend. "Posljednje promjene cijene samo su kratkoročno kolebanje. Takvi događaji nisu rijetki. Važan je dugoročni trend", komentirao je za Poslovni dnevnik Hans Engel, analitičar Erste grupe. Erste je u Hrvatskoj ponudio Zlatni depozit, Privredna banka Zagreb Zlatni porfelji I i II, a KD Life policu osiguranja, a sve su to proizvodi koji koriste zlato za rast prinosa.

I dalje u plusu
"Kretanja cijene zlata u proteklih nekoliko mjeseci treba sagledavati u realnijim vremenskim razmacima odnosno na razini od barem nekoliko godina. Promatrajući na taj način uočit će se stabilizacija trenda no i dalje njegov uzlazni niz", objašnjava Silvana MIlić, analitičarka PBZ Investa. Ističe kako su Zlatni portfelj I i II proizvodi koji štite uloženu glavnicu, dok prinos ovisi o kretanju vrijednosti indeksa baziranog na zlatu. U Ersteu naglašavaju da u trenutnim uvjetima, nagle promjene cijene nisu neuobičajene. Iz osiguravajuće kuće KD Life  poručili su se u odgovoru na naš upit poslužili poznatom izrekom da je "štednja u plemenitim kovinama štednja za cijeli život".

Komentari (3)
Pogledajte sve

ZLATO ĆE BITI JOŠ SKUPLJE :

http://www.poslovni.hr/forum/tema/zlato-i-nafta-u-buducnosti-ce-biti-jos-skuplji-21149

http://www.poslovni.hr/forum/tema/iz-hrvatske-ste-i-zelite-ulagati-u-zlato-sto-ste-kupili-vani-ostavite-vani-17984

Kao što vidite sve naše Vlade nas nastoje uništiti s time što nam onemogučuju kupnju investicijskog zlata a stimuliraju gubitničke investicije .

Sve poduzimaju da bi građani bili što siromašniji.

Jedino su dobre one investicije na kojima Hrvatski građani gube .

Zbog toga dozvoljavaju raznim sumnjivim tvrtkama da po maloj cjeni otkupljuju zlato od Hrvata i izvoze ga van bezporezno .

Da su naše Vlade dobronamjerne prema svojim građanima stimulirali bi kupnju investicijskog zlata , a ne naplačivale porez na luksuz i PDV.

A da ne pričamo o tome da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu koja nema zlata jer je HNB sve zlato prodala vrlo-vrlo jeftino .

Mr Shark :
Pero pogodija si u sridu, očito postoji depeša izvana da se omogući svim tim mutikaša Aurum otkupljivačima nesmetan izvoz do zadnjeg grama zlata u hrvata..žalosno

Usputno i prigodno u svim medijima se promovira kako je cijena zlata napuhana i na vrhuncu..kako se nikako ne isplati kupovati sada nego dapače..mislim ajmo ljudi prodajte, ako sad ne prodate propade vam zlato ;)))..hm pitanjeje samo kako li se ovima onda isplati kupovati na tone svaki mjesec…to je pitanje..lp

Koliko se novaca naštampalo , cijena zlata[/url] je još jako niska.

Pričam ti priču.Čim naši analitičari nešto hvale to je siguran znak da će stvar potonuti.
Što se tiče cijene zlata treba reći da će konsolidacija potrajati još neko vrijeme, ali sve ovisi o tome hoće li Fed i u kojoj mjeri kupovati obveznice i koliko će deficita monetizirati. Drugim riječima treba gledati bilancu Feda. Zadnjih desetak mjeseci ona ne raste a to je bio glavni katalizator rasta cijene zlata.Međutim obzirom da je QE-to-infinity neizbježan bull market na zlatu će se sigurno nastaviti i ovo je dobar trenutak za ulaz.

New Report

Close