Erste jeftino posudio 300 milijuna kuna, izdanje planulo

Autor: Ana Blašković , 25. studeni 2012. u 22:01
Najnovija korporativna obveznica već idući tjedan mogla bi se naći u trgovanju na Službenom tržištu ZSE, nakon što Hanfa odobri prospekt uvrštenja/PIX

Ersteova obveznica u odnosu na hrvatski državni dug nosi premiju od 120 baznih bodova dok je ta razlika između grupe i Austrije 100.

Erste & Steiermärkische banka na tržište je izdala 300 milijuna kuna korporativnih obveznica. Tim potezom banka je iskoristila dobru likvidnost i relativno niske prinose na tržištu gladnom ulagačkih prilika pa je izdanje rasprodano.Nakon nekoliko mjeseci trenda pada prinosa Ersteova obveznica s petogodišnjim dospijećem ulagačima obećava 5,875 posto povrata. Glavnica će biti isplaćena 23. studenog 2017. godine, a u međuvremenu se kupon isplaćuje polugodišnje u svibnju i studenom.

Plan financiranja
Prikupljenih 300 milijuna kuna treća banka po veličini aktive iskoristit će za diverzifikaciju kunskih izvora financiranja te osiguranje održive ročne strukture, rekli su nam u Erste banci. "Zbog povoljnog trenutka na tržištu, kao i želje da ponudimo investitorima dužnički vrijenosni papir kvalitetnog izdavatelja, odlučili smo se za izdavanje obveznica. Prošle godine izdali smo obveznice u iznosu od 80 milijuna eura te ovo izdanje predstavlja tada već najavljeni dugoročni plan financiranja na tržištu kapitala", rekao je Hrvoje Šimić iz Sektora financijskih tržišta. Na pitanje radi li se zatvaranju financiranja za ovu godinu ili je to priprema za 2013. Šimić kaže da se ne radi isključivo ni o jednoj opciji već da je taj potez tekuće financiranje banke. Novu domaću korporativnu obveznicu pozdravili su ulagači što je podcrtala činjenica da je izdanje rasprodano. "Kupci su domaći institucionalni ulagači", kaže Daniel Nevidal iz InterCapitala, jednog od suaranžera izdanja. Na domaćem tržištu državnih obveznica posljednjih mjeseci primjetan je rast cijena i pad prinosa što je dio svjetskog trenda potrage za prinosima koji se sve više traže na tržištima u razvoju. "Na domaćem tržištu vlada nestašica državnih, a korporativnih obveznica praktički i nema. Ersteova obveznica je vrijednosni papir izdavatelja dobre kredibilnosti čiji se rizik percipira malim", ističe Nevidal. Ersteova obveznica u odnosu na hrvatski državni dug nosi premiju od 120 baznih bodova, dok je ta razlika između grupe i Austrije 100 baznih bodova. Erste na tržište izlazi nakon nekoliko mjeseci pada prinosa što je za banku dobar potez jer se zadužuje po nižoj cijeni, a investitori dobivaju konkretnu ulagačku priliku, kaže Nevidal.

Kunska likvidnost
Odluka o zaduženju na domaćem tržištu, kaže Šimić, pala je zato jer je primarni cilj bio prikupiti kunsku likvidnost kako bi ponudili adekvatne programe kreditiranja i udovoljili preferencijama klijenata, primarno u segment građanstva.Najnovija korporativna obveznica već idući tjedan mogla bi se naći u trgovanju na Službenom tržištu Zagrebačke burze, nakon što Hanfa odobri prospekt uvrštenja. Do kraja godine banka u ovom trenu ne planira dodatno izdanje, iako eventalno novo izdanje nije u potpunosti isključeno već sve ovisi o tržišnim kretanjima, kažu u Ersteu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close