Erste banka dobila 80 mil. eura, želi još milijardu kuna

Autor: Tin Bašić,VLM , 19. srpanj 2011. u 22:00

Čak 88% izdanja upisale su fizičke osobe. Najveći ulagač skriven je iza skrbničkog računa i drži 4,8 mil. eura

Erste banka dobila je 80 milijuna eura svježega kapitala. Riječ je o novom izdanju obveznica za koje je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) početkom lipnja dala zeleno svjetlo. Sredinom prošlog mjeseca objavljen je javni poziv svim zainteresiranim ulagačima da mogu upisati ove dužničke vrijednosne papire. Ersteove obveznice, poručuju iz te banke, izazvale su veliki interes ulagatelja, ponajprije među građanstvom. “Fizičke osobe kupile su 88,6 posto izdanja što dodatno potvrđuje uspjeh početnog izdanja usredotočenog na segment stanovništva. U izdanju je sudjelovalo više od 360 ulagatelja što ovo izdanje čini najvećim izdanjem dužničkog vrijednosnog papira javnom ponudom s najvećim udjelom sudjelovanja malih ulagatelja”, stoji u priopćenju.

Deset upisalo trećinu
Obveznica je u ponedjeljak uključena u sustav Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD). Prema dostupnim podacima o deset najvećih ulagača, prva dva skrivaju se iza skrbničkog računa. Drže 4,8 milijuna eura, odnosno 3,98 milijuna. Treći najveći ulagač, sa 2,8 milijuna eura je Vlado Brkanić, odmah iza njega je odvjetnik Branko Škarica sa 2,7 milijuna eura. Veliku disperziju ulagača u ovoj obveznici pokazuje i podatak da deset najvećih investitora drži manje od trećine (31,1%) izdanja. Obveznica je izdana s rokom dospijeća od šest godina (do 18. srpnja 2017.) uz godišnji kupon od 6,5 posto i godišnju isplatu kuponske kamate. Razlog izdavanja obveznice je diverzifikacija izvora financiranja gdje osim depozita postoje i drugi izvori kao što su to, u ovom slučaju, podređene obveznice. “Banke u inozemstvu se često financiranju na tržištu kapitala u sklopu svojih uobičajenih poslovnih aktivnosti”, stoji u priopćenju. Prema uvjetima iz prospekta, ulagači su mogli najmanje upisati 5000 obveznica, dok maksimuma nije bilo. Također, kako piše u Prospektu izdanja, obveznice se neće iskupiti prije roka nego će biti na tržištu do kraja. Kako kažu u banci, kapital dobiven ovim izdanjem bit će korišteno za dodatno osnaženje kapitalne osnove iako je adekvatnost kapitala Erste banke već sada znatno iznad zakonom propisanog minimuma. “Dodatno kapitalno osnaživanje omogućit će banci dugoročno održivo provođenje poslovnih politika te daljnje jačanje pozicije banke na hrvatskom financijskom tržištu”, ističu.

Treba još novca
No, Erste banka neće stati samo na izdanju obveznica. Prema odlukama Uprave s kraja travnja ta će banka izdati i komercijalne zapise. Ukupna vrijednost programa izdavanja tih vrijednosnih papira s ročnosti od godine dana iznosi milijardu kuna, a prva tranša zapisa trebala bi iznositi oko 600 milijuna kuna.Kada će banka izdati te vrijednosne papire, nije poznato. “Izdanje komercijalnih zapisa ovisit će o velikom broju parametara, kao što su tržišne okolnosti i potrebe banke kao izdavatelja. Stoga u ovom trenutku nije moguće precizirati ni okvirni datum izdanja komercijalnih zapisa”, poručili su za Poslovni dnevnik iz te banke. Novo izdane obveznice bit će izlistane na Službeno tržište Zagrebačke burze. “Prospektom je predviđen rok za uvrštenje obveznica 30 dana, no očekujemo da bi uvrštenje moglo biti izvršeno i prije tog roka”, zaključuju u Erste banci.

Rijetka praksa

Brojni izvori financiranja
Banke u Hrvatskoj nisu česti ‘klijenti’ na obvezničkom tržištu. Budući da banke imaju znatno brojnije izvore financiranja, od primjerice kompanija, izdavanje dužničkih vrijednosnih papira im zapravo ni nije od presudne važnosti. Stoga u posljednjih deset godina na domaćem tržištu kapitala nije bilo previše takvih izdanja. Tako je Hypo Alpe-Adria banka, 2003. godine izdala obveznicu od 150 milijuna kuna. Raiffeisen banka s obveznicom od 600 milijuna kuna izašla je tri godine kasnije. Obveznicama se financirala i Zagrebačka banka, ali na međunarodnom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close