Era superjeftinog novca danas završava

Autor: Tomislav Pili , 13. lipanj 2018. u 15:55
Foto: Thinkstock

Analitičari očekuju da Fed odustati od kovanice da će kamate ostati ispod prosjeka ‘još neko vrijeme’.

Dok je drugo ovogodišnje podizanje kamatnih stopa za američka financijska tržišta praktički gotova stvar, fokus će biti na priopćenju nakon današnjeg zasjedanja od kojeg se očekuje i službena potvrda američke središnje banke (Fed) da je era ultrajeftinog novca – završena.

Dvodnevna sjednica započela je u utorak, a analitičari smatraju da će Fed vrlo vjerojatno povećati kamatne stope za daljnjih 0,25 posto – drugi put ove godine – na raspon od 1,75 do dva posto. No, ulagači će se fokusirati na signale hoće li ih Fed podići u ukupno četiri navrata u ovoj godini. Analitičari će u priopćenju po objavi odluke obratiti pažnju na eventualnu promjenu terminologije koja bi trebala signalizirati kada će ciklus podizanja kamatnih stopa stati, navodi Reuters.

Ekonomist Goldman Sachsa Jan Hatzius predviđa da će Fedov odbor odustati od kovanice koju redovno koristi od kraja 2015. godine kada je započeo ciklus zaoštravanja monetarne politike, a to je da će kamatne stope ostati ispod prosječnih razina "još neko vrijeme". Ta naoko mala promjena označit će priznanje Feda da monetarna politika i gospodarstvo u cjelini počinju izgledati "normalno".

 

2,9 posto

kamatne stope smatra se razinom neutralne politike

Podsjetimo, ekonomski rast u SAD-u u devetoj je godini što je drugo najduže pozitivno razdoblje u američkoj povijesti. Ako danas dođe do povećanja kamatnih stopa, one će se naći na razini na kojoj su bile od kraja 2001. do 2004. godine, razdoblju nakon pucanja balona tehnoloških dionica te terorističkog napada 11. rujna. 

Prema zapisnicima s prijašnjih sjednica, dio dužnosnika Feda smatra kako su kamatne stope već na razini ili blizu "neutralne" monetarne politike, a ne dosadašnje labave.  Drugi dio dužnosnika smatra da se o neutralnoj monetarnoj politici može govoriti pri razini kamatnih stopa od 2,9 posto. Nova predviđanja dužnosnika Feda koja će biti danas objavljena pokazat će da li i dalje očekuju tri podizanja, kao prošle godine, ili je ekonomska situacija dovoljno dobra da može podnijeti i dodatno, četvrto podizanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close