Epilog spašavanja banke – gubitak od 21,8 milijardi funti

Autor: Tomislav Pili , 24. studeni 2017. u 08:03
Ministar financija Philip Hammond predvidio je prodaju u prijedlogu proračuna/REUTERS

Analitičari smatraju kako je vlada shvatila da se stanje u banci popravlja, ali i da nikada neće vratiti uloženo.

Prijedlog proračuna koji je britanski ministar financija Philip Hammond predstavio parlamentu predviđa i reprivatizaciju banke Royal Bank of Scotland (RBS), ali uz golemi gubitak za državu.

Kako pišu tamošnji mediji, Hammond predlaže da prodaja dionica započne prije kraja iduće fiskalne godine s prvim paketom vrijednim tri milijarde funti. Prodaja državnog udjela trajala bi pet godina, a vlada ocjenjuje da bi mogla ukupno dobiti 15 milijardi funti. Taj iznos jednak je dvije trećine od 71 posto državnog udjela u banci. S obzirom da je banku spasila od propasti prije deset godina u osvit globalne financijske krize s 45,5 milijardi funti, državnoj riznici "smiješi se" lijep gubitak.

 

270 penija

vrijedi dionica RBS-a, a vlada je platila 502 penija

Inače, neovisni Ured za proračunsku odgovornost tvrdi kako će država, zbog trenutnog oporavka cijene RBS-ove dionice, pretrpjeti gubitak od 21,8 milijardi funti nasuprot 23,5 milijardi funti kako su sugerirale procjene u ožujku. Naime, država je dobila udjel u RBS-u po 502 penija, a trenutna cijena na burzi iznosi 270 penija. Dionica je s vremenom gubila na vrijednosti uslijed regulatornih kazni zbog kršenja zakona, ali i odluke o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Od 2008. banka je objavljivala gubitke koji su dosegnuli više od 58 milijardi funti. Doduše, izvješće za treće tromjesečje pokazuje poboljšanje poslovanja.

Peter Hahn, profesor bankarstva na londonskom Institutu bankarstva i financija ocjenjuje za Reuters da je vlada odlučila započeti s prodajom svog udjela jer je RBS blizu rješenja svojih problema, a London je prihvatio činjenicu da nikada neće vratiti sve što je uložio. "Ovime je vlada shvatila da je vrijeme da se krene", kazao je Hahn. Glasnogovornica RBS-a poručila je kako banka pozdravlja što je vlada prepoznala napredak RBS-a. Vlada je planirala prodati dio udjela u RBS-u još prošle godine, ali je od toga odustala zbog odluke o Brexitu.

Komentirajte prvi

New Report

Close