Englezi zadržali kamate, ali burze nastavile s rastom

Autor: Tomislav Pili , 15. srpanj 2016. u 15:42
Njemački DAX nastavio je s usponom/REUTERS

Po objavi odluke burze su izgubile dio dobitaka, ali su se brzo oporavile jer su novi poticaji najavljeni za kolovoz.

Banka Engleske (BoE) u četvrtak je, na iznenađenje dijela financijskih analitičara, zadržala ključnu kamatnu stopu na 0,5 posto, ali je uputila snažan signal da bi nove novčane poticaje mogla objaviti već sljedećeg mjeseca.

Prije zasjedanja Odbora za monetarnu politiku BoE analitičari su isticali kako postoji 80 posto šanse da će kamatna stopa po prvi puta nakon 2009. biti snižena, odnosno prepolovljena na 0,25 posto. Međutim, od devet članova odbora, njih osam je glasovalo za zadržavanje stope, ističu medijska izvješća.Po objavi odluke tečaj funte je skočio na dvotjedni maksimum od 1,3480 dolara, a europske burze su izgubile dio prijepodnevnih dobitaka. No, vrlo brzo je nastavljen uspon dionica koji praktički neprekidno traje već tjedan dana.

Motiv daljnjem rastu burze su vjerojatno našle u rečenici iz objavljenog zapisnika koja kaže da "većina članova odbora očekuje labavljenje monetarne politike u kolovozu". Zapisnik također daje i dva objašnjenja zašto je britanska središnja banka odlučila zadržati kamatnu stopu. Prvi je što financijska tržišta ne pokazuju znakove stresa nakon odluke o Brexitu. Upravo suprotno, većina globalnih burzi nadoknadila je sve gubitke nakon šoka 24. lipnja. Drugi je razlog što članovi odbora smatraju kako je prerano suditi o srednjoročnim efektima  referendumske odluke.

"Nema objavljenih podataka kako su, ako su uopće, kućanstva i poduzetnici prilagodili svoja očekivanja nakon referenduma", navodi se u zapisniku. Nekadašnji član odbora Andrew Sentance izjavio je za CNBC kako bi BoE s novim poticajima trebao pričekati i poslije ljeta. "Kako se ekonomija ponaša biti će jasnije tek u jesen", kaže Sentance za CNBC. Glavni ekonomist SG-Splitske banke Zdeslav Šantić smatra da će američki Fed vjerojatno za ovu godinu odgoditi podizanje kamatnih stopa, a u labavoj monetarnoj politici slijedit će ga i Banka Engleske. "Ta će se središnja banka u budućim odlukama voditi i kretanjem tečaja funte što ju je motiviralo i da u četvrtak zadrži kamatnu stopu", komentirao je Šantić.

Komentirajte prvi

New Report

Close