Emirati će kreditirati Hrvatsku sa 2 milijarde dolara?

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2015. u 11:30
Arhivska fotografija, Foto: Albert Nieboer/DPA/PIXSELL

Hrvatska je u srijedu jučer je izdala 1,5 milijardi eura novih 10-godišnjih obveznica.

Hrvatska je u srijedu jučer je izdala 1,5 milijardi eura novih 10-godišnjih obveznica, po cijeni od 260 baznih bodova povrh mid-swapa, što čini prinos od 3,3 posto.

No, kako piše Večernji list, pouzdani izvori najavljuju još jedan povoljan kreditni aranžman koji će se realizirati sredinom ožujka, ali na drugoj strani svijeta – u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Vlada s Emiratima pregovara o najmanje dvije milijarde dolara kreditnog aranžmana koji će se iskoristiti za refinanciranje skupih kredita. Večernji neslužbeno doznaje da bi kamata na to zaduženje bila između jedan i jedan i pol posto, a i taj bi kredit mogao biti na rok od deset godina. 

Ujedinjeni Arapski Emirati u posljednje vrijeme pokazuju snažan interes za investicije u regiji pa su prije godinu dana Srbiji odobrili milijardu dolara kredita za pokrivanje njihova proračunskog deficita. 

Bosna i Hercegovina također je u fokusu njihova interesa pa su ovih dana u Sarajevu potpisali ugovor o gradnji velikog turističkog kompleksa nadomak glavnog grada Bosne i Hercegovine, čija se vrijednost procjenjuje na 2,5 milijardi eura.

Investitori iz te bogate arapske države nisu zaobišli ni Hrvatsku, a jedna njihova visoka delegacija bila je prošlo ljeto u Zadru, gdje im je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta predstavio razvojne projekte toga grada i županije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma cim su culi za genijalce Lalovca, Milanovica i Pusicku odma ce im dati cili kapital da ga oplode.

…gotovo, prodajmo se EMIRATIMA….i sve o.k. zanimljivo kako UAE
ulažu kapital na ova područja…. vc

New Report

Close