EK predlaže osnivanje agencije za problematične banke

Autor: Ana Blašković , 22. listopad 2012. u 22:00
Michel Barnier, povjerenik Europske komisije

Nakon jedinstvenog nadzora slijedi ustroj tijela koje bi se konkretno pozabavilo bankama u poteškoćama, najavio je povjerenik Barnier.

Europska komisija predložit će stvaranje agencije koja će se baviti problematičnim bankama, i to kroz potporu ili odluku o njihovu zatvaranju. To bi trebao biti drugi konkretni korak prema uspostavi bankarske unije, najavio je europski povjerenik za unutarnje tržište i financijske usluge Michel Bernier u ponedjeljak u Beču, a prenio Reuters.

Stroža kontrola

Prvi korak u tom smislu je uspostava zajedničke supervizije banaka u eurozoni. Pravni okvir, dogovoren na posljednjem sastanku na vrhu EU, trebao bi biti donesen do kraja godine, a provodit će se od 2013. do 2014. godine. Nakon jedinstvenog nadzora slijedi drugi korak u kojem bi se ustrojilo tijelo koje bi se konkretno pozabavilo bankama u poteškoćama i donosilo odluke da li te kreditore potpomagati ili zatvarati. Konačni cilj je postići mehanizam kojim bi se banke i njihove vlasnike prisililo da sami plaćaju za svoje pogreške u poslovanju, a ne da milijarde eura na sanaciju plaćaju porezni obveznici. "Druga faza slijedi 2013. godine, a to je prijedlog za osnivanje europske agencije koja će se baviti problematičnim bankama (Europsan resolution agency). Ako imamo jednog supervizora, tada postoji i potreba za jedinstvenim tijelom koje bi donosilo odluke o bankama i koje bi imalo određenu količinu pravne moći", rekao je Barnier naglasivši da bi to tijelo imalo široke ovlasti i usko surađivalo s nacionalnim vlastima. U središtu ideje bankarske unije, koja bi u budućnost trebala spriječiti financijsku krizu, jest da Europska središnja banka preuzme snažnu kontrolu nad 6000 banaka u eurozoni. Premda bi nacionalna tijela i dalje bila zadužena za svakodnevni operativni nadzor, konačna odgovornost za superviziju bila bi na ECB-u. S obzirom na velik broj kreditora koji bi se nadzirali, dio središnjih banaka dijeli bojazan da je to prevelik teret odgovornosti koji se stavlja na leđa Europske središnje banke.

Nemogući zadatak?

Preambiciozna zadaća mogla bi se pokazati nemogućim zadatkom, a negativne bi se posljedice obile o glavu upravo toj središnjoj banci te joj uništile kredibilitet. Rješenje za to neki vide upravo u odvajanju zadaća središnje banke i agencije koja bi se bavila konkretnim akcijama u problematičnim bankama, s tim da istodobno agencija i banka usko surađuju. Europski čelnici još su u lipnju započeli stvarati okvir za jedinstveni nadzor kao prvi korak u smjeru izravne pomoći kreditorima eurozone iz kriznog fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close