ECB započinje u ponedjeljak upumpavati 1,1 bilijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2015. u 22:01
Na dodatno preplavljivanje tržišta novcem tečaj eura je pao na najnižu razinu u 11,5 godina/FOTOLIA

Kvantitativno popuštanje trajat će do rujna 2016. ili dok se inflacije ne približi ciljanih dva posto.

Europska središnja banka (ECB) s programom otkupa obveznica, odnosno kvantitativnim popuštanjem, započinje u ponedjeljak 9. ožujka, kazao je u četvrtak čelnik te institucije Mario Draghi.

 

60mlrd.

eura obveznica otkupljivat će mjesečno Europska središnja banka

ECB će mjesečno kupovati 60 milijardi eura obveznica sve do rujna 2016. ili dok se stopa inflacije ne približi ciljanih dva posto. Trenutno je eurozona u deflaciji od -0,3 posto. Za ovu godinu središnja banka eurozone predviđa inflaciju od 0 posto, a do 2017. trebala bi dosegnuti 1,7 posto. Na redovnom zasjedanju koje se ovoga puta umjesto u Frankfurtu održalo u ciparskoj Nikoziji guverneri ECB-a odlučili su zadržati ključne kamatne stope na 0,05 posto, a potvrđene su i negativne kamate na prekonoćne depozite banaka, od 0,2 posto, što znači da komercijalne banke plaćaju ECB-u za držanje depozita.

ECB je revidirao naviše i prognoze ekonomskog rasta, pa sad za ovu godinu očekuje 1,5 posto umjesto jedan posto te 1,9 posto u 2016., 0,4 posto više od ranijih prognoza. Reakciju tržišta nije trebalo dugo čekati. Tečaj eura prema dolaru još je prije najave početka otpuštanja pao je na najnižu razinu u 11 i pol godina, a njemački i francuski burzovni indeksi ojačali su gotovo jedan posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close