ECB srezao prognoze rasta i inflacije, ide novo tiskanje eura

Autor: Ana Blašković , 04. rujan 2015. u 11:48
Mario Draghi opet poručuje da je ECB spreman učiniti sve za oporavak/Fotolia

Gornja granica za kupnje obveznica diže se s 25 na 33 posto, program se nastavlja još najmanje godinu dana.

Potaknuta pogoršanim ekonomskim prognozama do 2017. Europska središnja banka mijenja model kvantitativnog popuštanja kako bi omogućila članicama da otkupljuju više međusobnog duga.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi u četvrtak je iz sjedišta banke u Frankfurtu rekao da je Vijeće guvernera povisilo gornju granicu za potencijalne kupnje obveznica sa 25 posto na 33 posto, prenosi Bloomberg.  Nakon Draghijevog govora u kojem je istaknuo da pad na tržištima u razvoju prijeti globalnom rastu te da bi inflacija jedva mogla biti pozitivna, zajednička europska valuta pala je dvotjedni minimum.

 

0,1posto

iznosit će prosječni rast inflacije ove godine u Europi

Inflacija posustaje
"Dostupne informacije ukazuju na kontinuiran, iako ponešto slabiji, ekonomski oporavak i sporiji porast stopa inflacije u usporedbi s prethodnim očekivanjima", rekao je Draghi novinarima. "Uzimajući u obzir najnoviji razvoj događaja kod cijena nafte i tečajeva, prisutni su negativni rizici za predviđanja inflacije", rekao je Draghi. Od implementacije ECB-ovog programa otkupa obveznica prošlo je gotovo šest mjeseci. Redizajnirani program omogućit će veću fleksibilnost pri otkupu obveznica najmanje u razdoblju do rujna iduće godine.

Veći limiti utvrđivat će se od slučaja do slučaja. O jačem pumpanju novca u financijski sustav na tržištima se nagađa već neko vrijeme ponajviše zbog pada cijena sirovina, usporavanja trgovine i pojačanih nestabilnosti na dioničkim tržištima. Draghi je potvrdio da se program otkupa obveznica planira do kraja rujna 2016. ili nakon toga "ako za njega bude potrebe". Analitičari su poruku Europske središnje banke iščitali kao čvrsti stav da će reagirati u slučaju da se situacija pogorša te da će učiniti sve da očuva trend oporavka na Starom kontinentu. 

Rizici pod povećalom
ECB je srezala očekivanja inflacije u narednim godinama. Ove godine rast potrošačkih cijena bit će jedva pozitivan, a rast će u prosjeku iznositi 0,1 posto. Potom će inflacija ubrzati na 1,1 posto u 2016. godini te 1,7 posto u 2017. Europsko gospodarstvo rast će po stopi od 1,4 posto ove godine te dosegnuti tek 1,8 posto dvije godine kasnije. ECB je najavio da će pozorno motriti rizike za inflaciju u srednjem roku, ali razvoj događaja na tržištima sirovina, po pitanju tečaja te u financijskom sustavu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close