ECB srezao kamatne stope, spreman za otkup imovine

Autor: Tomislav Pili , 05. lipanj 2014. u 22:01
Predsjednik ECB-a Mario Draghi pokazao je volju da djeluje/REUTERS

Nakon objave novih mjera burzovni su indeksi jurnuli, a DAX je probio 10.000 bodova.

U skladu s očekivanjima – tako se može ocijeniti paket novih monetarnih poticaja koje je u četvrtak objavila Europska središnja banka (ECB).

Monetarna vlast eurozone odlučila je dodatno sniziti referentnu kamatnu stopu sa 0,25 na 0,15 posto, a na prekonoćne depozite uvela je negativnu kamatnu stopu od 0,1 posto.Podsjetimo, dosadašnja stopa iznosila je nula posto, a sada će komercijalne banke morati plaćati ECB-u da bi kod nje "parkirale" novac. ECB je time ujedno i prva središnja banka koja je stupila u negativni teritorij. Na konferenciji za novinare nakon zasjedanja Odbora guvernera predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio je i dodatne mjere. To je prije svega plan o ponovnom uvođenju dugoročnih operacija za refinanciranje (LTRO) čime se želi ohrabriti banke da više kreditiraju realni sektor.

Međutim, Draghi je izrazio i spremnost središnje banke da krene u otkup imovine, odnosno kvantitativno otpuštanje, ako bude potrebno.Novi poticaji ciljaju na dva osnovna problema s kojima se trenutno suočava zona eura, a to je krhki oporavak ekonomije te sve izraženija niska inflacija. Podsjetimo, posljednji podaci pokazali su da je u prvom kvartalu ekonomija porasla 0,2 posto, a inflacija u svibnju bila je na rekordno niskih 0,5 posto. Analitičari smatraju kako najnoviji poticaji ECB-a neće riješiti jedan od problema, a to je dodatno poticanje europskog oporavka.

Carsten Brzeski, analitičar ING banke, smatra kako ove mjere vjerojatno neće snažnije potaknuti gospodarstvo eurozone, ali dokazuju volju ECB-a da djeluje.Odluka ECB-a izazvala je pravu euforiju na dioničkim tržištima. Nakon 13 sati njemački burzovni indeks DAX skočio je na 0,8 posto, probivši nakon 14.30 sati magičnu granicu od 10.000 bodova. Nakon što je prijepodne proveo u negativnom području, vijesti iz Frankfurta oštro su podigle i londonski FTSE indeks. Istovremeno, tečaj eura prema dolaru pao je na 1,3542 dolara, najniže od veljače.

Komentirajte prvi

New Report

Close