ECB se uključio u izradu poreza na financijske transakcije

Autor: Tin Bašić , 28. svibanj 2013. u 19:20
ECB se uključio zbog utjecaja tog poreza na tržište/EPA

Financijska industrija tvrdi da će novi porez dovesti do nestabilnost tržišta, povećati troškove ulagač ima i nagristi profite banaka.

Europska središnja banka (ECB) uključila se u izradu poreza na financijske transakcije kojim bi se trebalo oporezivati trgovanje obveznicama, dionicama i derivatima. Ponudila je svoju pomoć čelnicima Europske unije kako bi se umanjio negativni utjecaj tog poreza na stabilnost tržišta. Središnja banka, naime, strahuje od posljedica poreza na financijske transakcije. Financijska industrija već neko vrijeme upozorava da će 'Robin Hood' porez, kako ga mediji popularno nazivaju, uzrokovati nestabilnost tržišta, povećati troškove investitorima i nagristi profite banaka.

 

Weidmann

Trenutni oblik poreza uzrokovat će veliku štetu repo tržištu

ECB se javno odbio opredijeliti za stranu ističući da uvođenje takvog poreza nije u njihovoj nadležnosti. Međutim, odlučili su se 'konstruktivno uključiti' u kreiranje tog poreza obzirom na njegov utjecaj na financijsko tržište. Pogotovo u segmentu trgovanja obveznicama i repo tržištu.Na tim tržištima države prodaju svoje dugove i ključni su izvor dnevne likvidnosti financijskog sustava, piše Financial Times. Prošloga je mjeseca čelnik Bundesbanka Jens Weidmann upozorio da će trenutni oblik poreza 'uzrokovati veliku štetu na repo tržištu'. Ako to tržište ne funkcionira normalno, središnje banke bi morale biti jako uključene u preraspodijelu likvidnosti među bankama još dugo nakon što kriza završi, kazao je guverner Bundesbanka.

ECB vjeruje da bi tržišta trebala učinkovito prenijeti promjene kamatnih stupa na realno gospodarstvo. Žele da se repo aukcije izuzmu iz poreza kao i transakcije derivatima kojima se investitori štite od pada cijena. Čelnici EU uvođenjem ovog poreza žele godišnje prikupiti između 30 i 35 milijardi eura, a pri tome potaknuti odgovornije ponašanje bankara. No, čini se da će rasprave u Bruxellesu odgoditi provođenje poreza koje je planirano 1. siječnja 2014. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close