ECB razmišlja o novim poticajima

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2014. u 22:00
Mario Draghi/Reuters

Viješću da ECB namjerava kupovati korporativne obveznice oslabljen euro.

Tečaj eura oslabio je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je među ulagačima snažno odjeknula vijest da u Europskoj središnjoj banci (ECB) navodno razmišljaju o kupovini korporativnih obveznica na sekundarnom tržištu.

Tečaj eura oslabio je tako prema dolaru za 0,5 posto, skliznuvši na 1,2764 dolara.  Nekoliko izvora u utorak je za Reuters izjavilo da bi odluka o kupnji korporativnih obveznica na dnevnom redu sjednice ECB-a mogli naći već u prosincu.Mogući početak tih kupovina u tom bi slučaju krenuo već u prvim mjesecima iduće godine. "Prisutan je snažan pritisak u tom smjeru", kazao je Reuters neimenovani izvor upućen u rad ECB-a. "Mnogi članovi vijeća smatraju da je slika gospodarstva u posljednje vrijeme pogoršana", navodi jedan od izvora. Upitan je li moguće da banka počne kupovati korporativne obveznice, glasnogovornik ECB-a je odgovorio da "vijeće ECB-a nije donijelo takvu odluku".

Nakon objave vijesti porasli su prinosi na njemačke državne obveznice, i to za 2,5 bazna boda, na 0,876 posto. Špekulacije su snažno podigle i burzovne indekse, posebno talijanski, španjolski i francuski jer bi u slučaju takvog ECB-ova poticaja te države ponajviše profitirale. Analitičar banke Credit Agricole, Luca Jellinek, izjavio kako je upitno bi li kupovina korporativnih obveznica riješila temeljne probleme eurozone, spori rast i nisku inflaciju. "No, bilo koji znak da će ECB učiniti nešto više je pozitivan", smatra Jellinek.  

Komentirajte prvi

New Report

Close