ECB-ov stres-test dovest će do povlačenja banaka s istoka

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2014. u 17:27
Steven van Groningen, šef RBA u Rumunjskoj smatra da je konsolidacija banaka u istočnoj Europi neizbježna/REUTERS

Problem loših kredita morat će se riješiti na ovaj ili onaj način, smatra EBRD.

Provjera kvalitete aktive koju provodi Europska središnja banka (ECB) mogla bi prisiliti pojedine europske banke da preispitaju svoju strategiju u srednjoj i istočnoj Europi i da se čak povuku iz pojedinih dijelova regije, procjenjuje nova stručnjakinja Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za bankovni sektor Lucyna Stanczak-Wuczynska.

 

17posto

iznosi udjel nenaplativih kredita u Hrvatskoj, prema podacima HNB-a

"Ishod analize jako je velika nepoznanica, ali očekujemo da će imati prilično dalekosežne posljedice", ustvrdila je Stanczak-Wuczynska na prošlotjednom Reutersovom forumu o ulaganjima u istočnoj Europi koji se održao u Bukureštu. "Ne možemo isključiti mogućnost da će ključni igrači u regiji donijeti određene strateške odluke vezano za svoje ogranke", ističe Stanczak-Wuczynska. Sličnu je poruku s tog skupa odaslao i čelnik rumunjske Raiffeisen banke Steven van Groningen."Konsolidacija je, po mom mišljenju, ionako neizbježna", kazao je van Groningen, dodajući da nema potrebe da u zemlji poput Rumunjske posluje 40 banaka, ali i da od ECB-ova testa ne očekuje iznenađenja kada je u pitanju Raiffeisen.

EBRD je, po riječima Stanczak-Wuczynske, razgovarao s nizom privatnih investitora u regiji o potencijalnim sporazumima i o konsolidaciji, a visoko mjesto u tim razgovorima zauzeli su i nenaplativi krediti, koji su u pojedinim bankama dosegnuli čak 20 posto."Stvar je vrlo jednostavna – treba očistiti nenaplative kredite", ističe Stanczak-Wuczynska. "U Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, a vjerojatno i u Srbiji i dalje se bilježi trend rasta loših kredita. Taj će problem trebati riješiti na ovaj ili onaj način", naglasila je Stanczak-Wuczynska.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako EBRD rješava problem nenaplativih kredita banaka u istočnoj Europi???? Odgovor. Tako što daje kredite kćerkama ( leasinzima, factorinzima) tih banaka, kako bi mogli čistiti bilance banaka!!!!
To je jedan od načina rješavanja problema nenaplativih kredita banaka!!!
Oh bože, koliko bih toga imao reći, a na svojoj koži sam i osjetio, o diskriminaciji u pogledu politike kreditnih plasmana EBRD-a! Koliko bih toga imao reći o lažnim obećanjima EBRD-a!!! I tako dalje i tako bliže.
Sve dok je politika plasmana i politika analiza i dijagnoza EBRD-a u suglasju sa politikom plasmana komercijalnih, odnosno, univerzalnih banaka, i u suglasju sa politikom analiza i dijagnoza komercijalnih, odnosno, univerzalnih banaka, dotle će i biti zabrinutosti EBRD-a za nenaplative kredite!!!
Sve dok prioritet plasmana kredita budu imale komercijalne, odnosno univerzalne banke, za EBRD-ovu kreditnu politiku , dotle neće doći niti do konsolidacije bankovnog sustava niti do stabilizacije i smanjenja nenaplativih kredita!!!
Možda bi EBRD moga pokrenuti ozbiljne i istinske linije direktnih kreditnih plasmana posebno malom i srednjem poduzetništvu i to ne samo nefinacijskim nego i financijskim tvrtkama!!!
Realnom gospodarstvu, a posebno tvrtkama potrebni su KREDITNI BYPASSOVI gdje bi EBRD itekako mogao naći svoj mjesto! Ovako, sa plasmanima kredita kćerkama banaka, ima samo lažno utočište i stvara lažnu sliku!

New Report

Close