ECB opet ubrizgava novac bankama

Autor: Tomislav Pili , 07. ožujak 2019. u 22:00
Mario Draghi, predsjednik ECB-a/Reuters

Po treći put uvode se TLTRO, povoljni krediti financijskom sektoru.

Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak nakon redovitog zasjedanja da će pokrenuti već treći program poticanja kreditiranja banaka.

"Nova serija ciljanih dugoročnijih operacija refinanciranja (TLTRO-III) bit će pokrenuta od rujna 2019. i završit će u ožujku 2021. godine, svaka s trajanjem od dvije godine", priopćio je ECB.

TLTRO je naziv za povoljne kredite koje ECB daje bankama, a one su pak zbog toga u mogućnosti klijentima ponuditi povoljnije uvjete kreditiranja. Ovaj mehanizam prvi je puta uveden 2014. godine, a drugi put u proljeće 2016. godine.

Ovim je ECB de facto priznao kako ga brine usporavanje europskog gospodarstva, a to se iščitava i iz promijenjene najave podizanja kamatnih stopa.

Monetarna vlast eurozone u četvrtak je zadržala kamatne stope na postojećim razinama, ali sada očekuje da će one ostati nepromijenjene "barem do kraja 2019. godine".

Podsjetimo, do sada se očekivalo da će proces podizanja kamatnih stopa započeti sredinom godine. ECB je i značajno snizio i procjene rasta BDP-a u ovoj godini, sa 1,7 posto u prosincu na 1,1 posto.

Nakon objave prinosi na europske obveznice su oslabili, a snizila se i vrijednost eura na 1,126 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close