ECB: Novčani poticaji daju rezultate, nećemo ih smanjiti

Autor: Tomislav Pili , 24. svibanj 2015. u 22:01
Predsjednik ECB-a Mario Draghi/REUTERS

Unatoč uspjehu poticaja, program i dalje ima svoje kritičare unutar ECB-a.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) smatra da bančin program kvantitativnog monetarnog popuštanja pokazuje rezultate i ne vide potrebu da ga počnu postupno smanjivati, pokazao je zapisnik s njegove zadnje sjednice, održane sredinom travnja.

"Članovi vijeća općenito se slažu oko toga da će čvrsta ruka i stroga provedba mjera, o kojima je odlučeno u siječnju 2015., najbolje služiti u cilju podupiranja gospodarskog oporavka i vraćanja inflacije prema razinama od dva posto", stoji u zapisniku s posljednje sjednice Upravnog vijeća ECB-a održane 14. i 15. travnja, a objavljenom krajem tjedna.

 

1,1bilijun

eura ubrizgat će ECB do rujna 2016. u financijski sustav

"U ovome trenutku stoga nema potrebe razmišljati ni o kakvim promjenama takve monetarne politike", niti ponovno razmatrati neki od parametara u tom programu kupovina imovine, kaže se dalje u zapisniku. No, program kvantitativnog popuštanja ima i svoje kritičare, a to nije samo čelnik njemačke središnje banke Bundesbanka Jens Weidmann, koji strahuju da će se njime smanjiti pritisci na vlade da dovedu u red svoja gospodarstva i financije.

S obzirom na uspjeh programa na početku njegove provedbe, pojavile su se i određene spekulacije da bi protivnici toga programa unutar Upravnog vijeća ECB-a mogli zagovarati njegovo postupno smanjenje prije planiranog roka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close