ECB brine jačanje eura, tečaj se srušio najniže u tri tjedna

Autor: Tomislav Pili , 18. kolovoz 2017. u 08:30
Foto: Thinkstock

Po objavi zapisnika vrijednost eura pala je u jednom trenutku 0,8 posto, ispod 1,17 dolara.

Tečaj eura prema dolaru potonuo je u četvrtak nakon što je javna objava zapisnika sa srpanjske sjednice guvernera Europske središnje banke (ECB) otkrila zabrinutost u vezi njegova višemjesečna jačanja.

Oko 14.30 sati eurom se na valutnim tržištima trgovalo 0,65 posto niže u odnosu na srijedu na 1,1695 dolara, ali je u jednom trenutku pao i 0,8 posto na najnižu razinu u više od tri tjedna.

 

11 posto

ojačao je tečaj eura prema dolaru tijekom ove godine

Kulminacija trenda 
Početkom kolovoza euro se prema američkoj valuti našao na najvišoj razini u 2,5 godine što je označilo kulminaciju trenda jačanja  koji traje još od sredine veljače. Tijekom ove godine euro je prema dolaru ojačao 11 posto. Takav trend nije mogao promaći dužnosnicima ECB-a koji su izrazili zabrinutost da bi europska valuta mogla jačati i u budućnosti, stoji u objavljenom zapisniku.

"Vijeće guvernera treba više prostora i fleksibilnosti u prilagodbi monetarne politike i stupnja njezina popuštanja, ako i kada bude trebalo u oba smjera", navodi se u zapisniku. Naime, prejaki euro potkopao bi napore za obnovom stabilnosti cijena u eurozoni, odnosno povećanja inflacije. Dok ekonomski rast eurozone od 0,6 posto u drugom kvartalu pokazuje da je dovoljno snažan i široko rasprostranjen, inflacija od srpanjskih 1,3 posto  i dalje je značajno ispod ECB-ova cilja od dva posto godišnje. 

Dva faktora 
Prema ECB-ovu sudu, jačanje eura izazvala su dva faktora: smanjenje političke nesigurnosti nakon izbora Emmanuela Macrona za francuskog predsjednika te očekivanja daljnjeg povećanja američkih kamatnih stopa.Iskazana zabrinutost ECB-a vjerojatno neće značajnije potkopati investitorsku glad prema euru, ocjenjuje za CNBC James Binny, voditelj analize valuta za Europu, Bliski istok i Afriku u londonskom State Street Global Advisors. "Većina investitora i dalje je relativno 'podinvestirana' u euro, a snažnu podršku valuti daju i strukturni faktori, poput trgovinskog viška eurozone", ocjenjuje Binny. 

Komentirajte prvi

New Report

Close