ECB bi već idućeg mjeseca mogao podići kamate

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2011. u 22:00

Čelnik Europske središnje banke upotrijebio je retoriku koja je u prošlosti obično značila podizanje kamatne stope koju je ta banka u četvrtak i 22. mjesec uzastopce zadržala na povijesno najnižoj razini

Predsjednik Europske središnje banke (ECB), Jean-Claude Trichet dao je u četvrtak naslutiti da bi ta institucija već idućeg mjeseca mogla podići svoju osnovnu novčanu kamatnu stopu.

Podizanje kamata je “moguće”, kazao je Trichet, ali je dodao i da će ECB bankama u eurozoni barem još tri mjeseca posuđivati onoliko novca koliko žele. Trichet je upozorio da rizik inflacije u regiji, koja dijeli zajedničku valutu, “raste” i da je potrebna “stroga pažnja” kako bi se spriječilo da se nedavni rast cijena roba i sirovina pretvori u opći rast inflacije. Retorika čelnika Europske središnje banke ponešto je oštrija u odnosu na njegove izjave od prije mjesec dana. Glavni razlog za to leži u povećanoj zabrinutosti da bi rast cijene nafte prouzročen nemirima u Africi i na Bliskom istoku mogao voditi k duljem razdoblju skupe nafte. To bi, pak, donijelo rast cijena energije što je uvijek podloga koja leži ispod općeg rasta cijena. U trenucima kada središnje banke najvećih ekonomija uglavnom prakticiraju ekpanzivnu monetarnu politiku, inflacija izazvana rastom cijena roba mogla bi biti samo ulje na vatru koje bi dovelo do većeg pada vrijednosti novca. Godišnja stopa inflacije u eurozoni u siječnju je dosegnula 2,4 posto, pokazali su preliminarni podaci Eurostata. Ta je stopa dosta viša od težnji ECB-a da u srednjem roku drži inflaciju “ispod, ali blizu” razine od dva posto. Europska komisija predviđa da će stopa inflacije u eurozone u 2011. iznositi 2,2 posto.
(pd)

Stopa

I dalje jedan posto
Europska središnja banka u četvrtak je i 22. uzastopni mjesec zadržala osnovnu novčanu kamatnu stopu na povijesno najnižoj razini od jedan posto. No, ECB je revidirala naviše svoju prognozu očekivane stope inflacije na 2,3 posto što je za čak pola postotka više od prijašnjih prognoza. Za iduću, 2012. godinu, ECB umjesto prijašnjih 1,5 posto sada očekuje rast cijena od 2,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close