EBRD: Tračak nade mogu dati reforme i privatizacija

Autor: Tin Bašić , 07. studeni 2012. u 22:01
1,9 posto iznosit će pad BDP-a u 2012.

Hrvatska je doživjela jednu od najduljih recesija u regiji, što je posljedica globalne financijske krize, smatra EBRD.

Izgledi za oporavak hrvatskoga gospodarstva su sumorni, smatra Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem izvješću Transition Report. "Prognoza je vrlo neizvjesna imajući u vidu produljenu krizu u eurozoni. Prema sadašnjim procjenama, Hrvatska će 2012. godinu završiti u recesiji, a BDP će past oko jedan posto", stoji u izvješću EBRD-a i dodaje se kako će oporavak iduće godine biti jako skroman. Međutim, unatoč pesimističnom utvrđivanju stanja u Hrvatskoj, razvojna se banka nada optimizmu. U srednjem razdoblju postoji nada da će gospodarstvo države biti potaknuto ulaskom u Europsku uniju. No nada za optimizmom EBRD-a leži i u provođenju dugoočekivanih reformi javne administracije i tržišta rada, kao i u restrukturiranju kompanija u državnom vlasništvu.

Ulazak u EU i rast

Razvojna banka navodi tri ključna prioriteta u idućoj godini. Prvi je provođenje reformi kako bi se potaknuo rast i pripremilo za ulazak u EU. Za to će biti potrebno osnažiti institucionalne kapacitete koji će moći apsorbirati fondove EU čime bi se povećala konkurentnost, smatra EBRD. Drugo, ističe se kako se mora i dalje raditi na razvijanju regionalne povezanosti u energetici. "Osim toga postoji prostor za daljnji razvoj prijenosa energije i distribucijske mreže kako bi se prilagodilo povećanju broja vjetroturbina", objašnjava EBRD.

HPB i Croatia osiguranje

I treće, EBRD ističe i najavljene privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja, od čega država planira ostvariti prihod od dvije milijarde kuna (260 milijuna eura). "Uspješna privatizacija u financijskom sektoru mogla bi odaslati važne signale da postoji volja za smanjenjem veličine države", stoji u izvješću. Prodaja poštanske banke i osiguravajuće kuće moglo bi privući investicije i ojačati konkurentnost. Inače, razvojna je banka u svojem izvješću istaknula kako je Hrvatska doživjela jednu od najduljih recesija u regiji, što je posljedica globalne financijske krize. Nakon dvogodišnjeg pada 2009. i 2010. i nultog rasta 2011., BDP je u prvome i drugome tromjesečju ove godine pao 1,3  posto, odnosno 2,1 posto zbog slabe domaće potražnje. Isto tako inflacija raste od svibnja i u kolovozu je, na godišnjoj razini, iznosila četiri posto.

Ključni prioriteti za 2013.

  • primjena vjerodostojnoga reformskog programa za pokretanje rasta i pripremu zemlje za članstvo u EU
  • razvoj regionalnih veza u energetskom sektoru
  • uspješna privatizacija u financijskom sektoru – Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje

Komentirajte prvi

New Report

Close