EBRD prodao četiri posto dionica Atlantic Grupe

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2016. u 11:25
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Atlantic Grupa i EBRD imaju dugu i uspješnu suradnju, koja je započela u lipnju 2010 godine EBRD-ovim ulaskom u vlasničku strukturu kompanije.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je svoj vlasnički udio u Atlantic Grupi te tako neposredno povećala likvidnost Atlanticove dionice na tržištu Zagrebačke burze (ZSE), ali je još važnije da ova transakcija signalizira uspješan završetak jedne razvojne faze kompanije te spremnost na novi strateški iskorak. EBRD je, u privatnoj ponudi koju je vodilo investicijsko društvo Intercapital Securities, na dan 13 svibnja prodao 132,615 dionica koje predstavljaju 3.98 posto dionica Atlantic Grupe. Zadržavajući vlasnički udjel u kompaniji od 2 posto, EBRD nakon provedene transakcije ostaje strateški partner Atlantic Grupe, spreman na daljnju podršku kroz različite oblike suradnje (dokapitalizaciju, novi kredit ili mezzanine financiranje).

Miljan Ždrale, EBRD-ov Direktor sektora agrobiznisa za srednju i jugoistočnu Europu je rekao: “Iznimno smo zadovoljni dugogodišnjom suradnjom s Atlantic Grupom, kao i razvojem i postignućima koje je kompanija ostvarila proteklih godina. Zahvaljujući snažnom poslovnom modelu, mudroj strategiji i iskusnom menadžmentu, Atlantic Grupa je zaslužila reputaciju uspješne kompanije koja je sposobna za brze prilagodbe promjenjivim uvjetima na tržištu. Zadržavajući vlasnički udjel u kompaniji, EBRD nastavlja podržavati daljnji razvoj i planove rasta i širenja Atlantic Grupe, s posebnim naglaskom na prekogranične i međunarodne aktivnosti. Smanjujući opseg našeg ulaganja nastavljamo pomagati u poticanju likvidnosti kompanijske dionice, čime jednako podržavamo Atlanticovu razvojnu strategiju, kao i razvoj lokalnog tržišta kapitala.”

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe je komentirao: “EBRD je prepoznao vrijednost i potencijal Atlantic Grupe u ranom stadiju razvoja kompanije te nas kontinuirano podržava u našim ambicijama da rastemo i napredujemo. Raduje nas što EBRD ostaje naš dioničar i ulagač, kao partner koji je fokusiran na održivost u svim aspektima poslovanja, uključujući i širi razvoj hrvatskog tržišta kapitala, što potvrđuje i posljednjom transakcijom.”

Atlantic Grupa i EBRD imaju dugu i uspješnu suradnju, koja je započela u lipnju 2010 godine EBRD-ovim ulaskom u vlasničku strukturu kompanije. Dokapitalizacijom kojom EBRD postaje suvlasnik u Atlantic Grupi ova je međunarodna financijska institucija podržala najveću akviziciju u kojoj je Atlantic preuzeo slovensku prehrambenu kompaniju Drogu Kolinsku, koja je danas u cijelosti uspješno integrirana u sustav Atlantic Grupe. EBRD je tijekom godina koje su uslijedile nastavio s podrškom razvoju Atlantica kroz dva aranžmana refinanciranja kreditnih zaduženja, najprije krajem 2012., a potom nedavno početkom svibnja ove godine. U odnosu na vrijeme EBRD-ova ulaska u kompaniju, Atlantic danas bilježi gotovo upola manju razinu zaduženosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close