EBRD: Imate potencijala za brži rast gospodarstva u idućoj godini, ali će mu i dalje prijetiti veliki rizici

Autor: Ana Blašković , 04. prosinac 2012. u 22:01
Optimističnu prognozu o rastu u idućoj godini razvojna je banka dala uz veliku dozu rezerve

Potencijalna revizija rasta prijeti jer su sastavnice BDP-a pod velikim utjecajem krize, kaže Peter Sanfey iz EBRD-a.

Simbolično na dan usvajanja proračuna za narednu godinu, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uputila je službenom Zagrebu jednostavnu poruku: Hrvatsko gospodarstvo u 2013. može porasti i više od jedan posto, no vrlo lako je moguće da se ta optimistična prognoza revidira naniže."Potencijalna revizija rasta prijeti jer su sastavnice koje čine BDP pod velikim negativnim utjecajem krize", upozorio je u utorak u Zagrebu zamjenik direktora strategiju i politiku u EBRD-u Peter Sanfey predstavljajući publikaciju "EBRD Transition Report 2012".

Tri ključna prioriteta
Pred Hrvatskom je nekoliko ključnih prioriteta u 2013. godini, poručuje EBRD. "U narednoj godini treba implementirati kredibilan program reformi da bi se potaknuo rast i da bi se zemlja pripremila se za članstvo u EU", istanuo je Sanfey. To će, dodao je, podrazumijevati jačanje institucionalnih kapaciteta, podizanje konkurentnosti i poslovnog okruženja za poduzetnike te napredak u procesu restrukturiranja prometnog sektora.Drugi važan cilj je veća regionalna povezanost u sektoru energetike. Na tom polju ponajprije se treba poraditi na stvaranju učinkovite distribucijske mreže koja bi se prilagodila povećanoj proizvodnji enegije iz vjetroelektrana.

'Prodajte HPB i CO'
Očekivano, javne financije i kontrole državne potrošnje nije samo listi rejting agencija pritanje broj jedan. Nakon što je agencija Fitch prošlog tjedna snizila prognoze rejtinga iz stabilne u negativnu, nakon što je predstavljen nacrt proračuna za 2013. i kad je postalo jasno da će fiskalni ciljevi biti probijeni, i Europska razvojna banka dala je do znanja da pažljivo prati razvoj situacije s fiskusom. "Pozitivne signale da je vlast spremna na smanjenje javnog sektora trebale bi poslati planirane privatizacije u financijskom sektoru, odnosno prodaje udjela u Hrvatskoj  poštanskoj banci i Croatia osigiranju", istaknuo je EBRD-ov direktor. Ta dva privatizacijska procesa mogla bi povećati konkurenciju i unaprijediti usluge u tom sektoru, smatraju u EBRD-u, koji ih je stoga uvrstio na listu najbitnijih koraka za Vladu u narednoj godini.

Nova strategija
"Europska banka za obnovu razvoj u pripremama je donošenja nove strategije za Hrvatsku u periodu od 2013. do 2015. godine", najavila je direktorica te banke za Hrvatsku Zsuzsanna Hargitai. Procjena je da će taj plan financiranja biti vrijedan između 200 i 300 milijuna eura godišnje, kazala je Hargitai. Odobrenim sredstvima ta razvojna banka u 2013. bi potpomogla oporavak gospodarstva i rast stope BDP-a. Osim  toga, namjera je financirati projekte restrukturiranja javnih usluga i njihovu komercijalizaciju, između ostalog, Hrvatske željeznice i Hrvatsku poštu. Kreditiranje korporativnog sektora, kaže Hargitai, odnosit će se na financijsko i oprerativno restrukturiranje, strane investicije, ali i unapređivanje korporativnog upravljanja i energetske učinkovitosti. Kreditne linije financijskom sektoru, poput najnovijeg zajma SG-Splitskoj banci vrijednog 75 milijuna eura, usmjeravat će se na financiranje malog i srednjeg poduzetništva, podršku trgovini te privatizaciju Croatia osiguranja, dok se infrastrukturni projekti odnose na gospodarenje otpadom te sufinanciranje s europskim fondovima. Unatoč kriznoj godini na izmaku, EBRD je u Hrvatsku plasirao ukupno 262 milijuna eura. Najvažniji program bilo je refinanciranje Atlantic grupe u vrijednosti 307 milijuna eura što je najveći sindicirani "deal" u jugoistočnoj Europi u korporativnom sektoru u prošloj godini.

U skladu s HNB-om
Posljednje ekonomske prognoze EBRD-a za Hrvatsku ilustriraju pad stope gospodarskog rasta od 1,9 posto u ovoj godini, što odgovara procjeni Hrvatske narodne banke. Za razliku od silazne putanje rasta, inflacije je u suprotnom trendu; porast opće razine cijena do kraja ove godine dosegnut će čak 5,6% što je znatno više od prošlogodišnjih 2 posto. Izgledi gospodarskog rasta vrlo su neizvjesni i zbog dugotrajne krize u eurozoni i velikih potencijalnih negativnih rizika, ističe se u dijelu Transition Reporta koji se odnosi na nas. Uz minus u ovoj godini, skromne prognoze rasta u 2013., u razvojnoj banci vjeruju da će Hrvatska u srednjem roku profitirati od pristupanja europski "klub". Pozitivan implus ekonomiji donijet će implementacija dugoočekivanih reformi javne uprave i rigidnog radnog zakonodavstva koje bi trebalo fleksibilizirati domaće tržište rada i olakšati zapošljavanje, a doprinos ekonomskom rastu trebalo bi dati restrukturiranje gubitaških državnih tvrtki.

Nije dobro ni u regiji, ali…

Kaskamo za susjedima

Dok Hrvatska ne provede reforme i olakša uvjete za poslovanje koji će potaknuit rast, brojke nepogrešivo pokazuju da kaskamo za zemaljama regije. Premda je EBRD prognozu za regiju nazvao 'less than rosy', ili daleko od dobre, sve zemlje su u pozitivnom teritoriju osim nas. Već ovu godinu zemlje u regiji jugoistočne Europe imat će minimalne, ali pozitivne stope rasta, a samo Hrvatska će potonuti 1,9%. Ostvare li se prognoze o zasad i dalje vrlo neizvjesnom oporavku u 2013., pretpostavljeni rast opet će zaostajati za zemljama regije, očekuje banka za obnovu i razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close