“Predviđamo kraj kulture besplatnih bankarskih usluga”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2017. u 15:10
Foto: Thinkstock

Zbog niskih kamatnih stopa banke slabo zarađuju posuđujući novac od depozita pa su prisiljene smanjivati troškove i naplaćivati klijentima usluge koje su donedavno bile besplatne ili u najmanju ruku jako jeftine.

Banke u Njemačkoj vjerojatno će klijentima sve češće naplaćivati naknade za bankarske usluge s obzirom na rekordno niske kamatne stope, procijenio je u ponedjeljak u intervjuu član upravnog odbora njemačke središnje banke.

"Predviđamo kraj kulture besplatnih bankarskih usluga”, rekao je u razgovoru za dnevnik Die Welt Andreas Dombret, stručnjak za superviziju u Bundesbanku. Banke već naplaćuju svoje proizvode i usluge i taj će trend dodatno ubrzati, dodao je.

"Međutim ti će proizvodi morati biti atraktivni, inače banke i štedionice neće moći obraniti takve cijene”, naglasio je Dombert.

Zbog niskih kamatnih stopa banke slabo zarađuju posuđujući novac od depozita pa su prisiljene smanjivati troškove i naplaćivati klijentima usluge koje su donedavno bile besplatne ili u najmanju ruku jako jeftine.

Dužnosnik Bundesbanka nije želio reći bi li se te naknade smanjile kada bi Europska središnja banka (ECB) reagirala na pritisak posebice iz Njemačke, i okončala politiku ultraniskih kamatnih stopa s obzirom na opetovano jačanje inflacije u eurozoni.

"To će regulirati konkurencija". kazao je Dombret.

Prošle je godine banka iz Bavarske Raiffeisen Gmund prekinula dugogodišnji tabu i objavila da ne vidi drugo rješenje nego da bogatim klijentima počne naplaćivati naknade za polaganje depozita, budući da ne žele smanjivati usluge niti se žele spajati s drugim zajmodavcima.

Na pitanje ima li Njemačka previše banaka, s obzirom na registriranih oko 1.900 zajmodavaca, uglavnom malih štedionica i kooperativnih banaka usmjerenih na poslovanje s građanima, Dombret je odgovorio da nadzorna uloga Bundesbanka ne podrazumijeva miješanje u strukturnu politiku.

"Iznimka je tek praćenje održivosti i fleksibilnosti poslovnih modela banaka. To proučavamo vrlo pažljivo,” rekao je.

Komentari (4)
Pogledajte sve

***ja u životu nisam čuo za KULTURU besplatnih bankarskih usluga, očito će se banke prijaviti na natječaje HAVCA i Ministarstva kulture za bespovratna sredstva

Kirin je potpuno u pravu,od danas Addiko Bank naplačuje vođenje tekućeg računa 12,5 kuna,bilo je do jučer,11 kuna.Moraju nadoknaditi svoju lošu procijenu ulaganja i davanja kredita propalom Agrokoru.
Čak dvostruko naplačuju Mjenice,koje su otkupili od dobavljača Agrokora.Dobavljači su si sami krivi zbog tog bezobraznog ćina banke,jer su na račun tih istih Mjenica dizali kredite,ne za sebe,već za Agrokor,koji više nije imao šanse nigdje dići kredit.Ovdje lud hebe zbunjenoga!Biti će tu još svašta.I nije istina da je Agrokorov ukupan dug 16 milijardi kuna.Puno,puno je veći.Ali naši pu(o)litičari spominju samo ovaj manji iznos,jer bi narod pošizio,a pošizit sigurno hoče,kada se na koncu sve zbroji.A kažu ekonomski analitičari da je to vrlo jednostavna matematika,samo ga kriju ko zmija noge.

Još nisam čuo niti doživio besplatne bankarske usluge, ali predviđam kraj općenito banaka. internet banke će ih uništiti, pravo im budi

Kod nas banke naplaćuju imanje (oni to zuovu: vođenje) tekućeg računa i super žive od toga!

New Report

Close