Dužnicima u švicarcima Croatia Osiguranje otpisuje 30 posto glavnice i kamate

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2017. u 10:35
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Dopisi s prijedlozima nagodbi poslani su na oko 1500 dužnika tijekom lipnja i srpnja, a mogu se javiti do 30. rujna.

Iako se čini da bi priča o kreditima u švicarskim francima trebala biti prošlost, svako malo iskoči novi kostur iz ormara. Najnoviji se tiče gotovo 1500 dužnika čije su kredite banke otkazale zbog neplaćanja, a osigurani je dug pokrilo Croatia osiguranje i tako postalo vjerovnik.

Kako piše Večernji list, ti krediti nisu konvertirani u eurske, no ovih dana osiguravatelj je dogovorio nagodbu s Udrugom Franak koja je inicirala zajedničko traženje rješenja za dug koji se procjenjuje na 100-tinjak milijuna kuna. Nije baš sitnica čak ni za CO. Franak i CO pripremili su dva modela otplate, a oba predviđaju otpis 30 posto glavnice i svih troškova postupka. Kod jednokratne otplate preostale glavnice otpisuju se u potpunosti i zatezne kamate, dok je kod otplate na rate na najviše četiri godine osiguravatelj spreman otpisati 30 posto zateznih kamata.

– Dopisi s prijedlozima nagodbi poslani su na oko 1500 dužnika tijekom lipnja i srpnja, a mogu se javiti do 30. rujna – pojašnjavaju u CO-u u kojem smatraju da se na ovaj način dokazuju kao odgovorna kompanija koja razumije okolnosti i težinu situacije dužnika. Pregovori Franka i CO-a trajali su nekoliko mjeseci tijekom kojih je prioritet bilo dogovoriti modus otplate za one od 1440 dužnika koji ne mogu dug pokriti odjednom te je u konačnici osiguravatelj prihvatio prijedlog frankovca Denisa Smaje o obročnoj otplati.

Komentirajte prvi

New Report

Close