Dug će do 2040. biti 420% BDP-a

Autor: Tomislav Pili , 19. travanj 2015. u 22:01
Japan ostaje uvjerljivo najzaduženija razvijena država svijeta/Thinkstock

Lijek za ovaj problem OECD vidi u višem rastu, višoj stopi inflacije te povećanim porezima na prihode.

Već sada golemi japanski javni dug prijeti da se potpuno otme kontroli ako vlada u Tokiju ne pokrene reforme, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Prema projekcijama te institucije, japanski dug do 2040. porast će se na 420 posto BDP-a. "Japanska budućnost ovisi o osiguravanju dugoročne fiskalne održivosti. S proračunskim manjkom od 8%BDP-a, omjer duga i dalje će rasti", tvrdi glavni tajnik OECD-a Angel Gurria koji se krajem tjedna susreo u Tokiju s japanskim premijerom Shinzom Abeom. Japan je uvjerljivo najzaduženija razvijena država svijeta.

 

8posto

BDP-a iznosi proračunski manjak Japana

Za usporedbu, prosjek članica OECD-a je 84,6 posto, SAD imaju dug od 109,8% BDP-a, a čak i sinonim prezaduženosti – Grčka – ima u odnosu na Japan dug od "održivih" 183,7% BDP-a. Lijek za ovaj problem OECD vidi u reformama koje bi trebale osigurati viši ekonomski rast, višu stopu inflacije te povećane porezne prihode. Pritom su rast i inflacija ipak bitniji za rješenje problema. Izračun OECD-a pokazuje da će javni dug za 25 godina ostati iznad 200 posto BDP-a ako Japan nastavi postizati jedan posto ekonomskog rasta.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close