Dubai World za 5 milijardi dolara kupuje 9,5 posto dionica MGM-a

Autor: Teuta Franjković , 23. kolovoz 2007. u 06:30

Glavni je zalogaj projekt CityCenter čija se vrijednost procjenjuje na 7,4 milijarde dolara

Kompanija za Perzijski zaljev, Dubai World, pokušat će se probiti na unosno tržište Las Vegasa. Riječ je o pet milijardi dolara koje je ovaj holding ponudio za 9,5 posto udjela MGM Mirageu te 50 posto udjela za najambiciozniji MGM-ov projekt – CityCenter. Ovom će transakcijom, koju je odobrio i MGM-ov odbor, Dubai World platiti 2,7 milijardi dolara samo za udio u CityCenteru, velikom kompleksu hotela, stanova i prodajnih centara čije je otvorenje predviđena do 2009. godine. Dubai World će od MGM Miragea kupiti 14 milijuna dionica po cijeni od 84 dolara po dionici, odnosno 1,2 milijarde dolara ukupno.

Kerkorianov ulov
To ujedno predstavlja i 13-postotnu premiju na prekjučerašnju cijenu od 74,32 dolara kojom se trgovalo na New York Stock Exchangeu. Po istoj cijeni taj će holding pokušati otkupiti dodatnih 14 milijuna dionica od malih dioničara. Ovaj posao predstavlja svojevrsnu kulminaciju jakih i profitabilnih poteza koje čini vlasnik MGM Miragea Kirk Kerkorian. Taj je devedesetogodišnji milijarder prije tri mjeseca objavio da bi njegova kompanija mogla biti uskoro na prodaju. Na ovaj je način pridobio bogatog partnera voljnog da plati premijsku cijenu za veći udio u kompaniji i ujedno uloži u najveći projekt holdinga do sada. MGM Mirage će na ovaj način dobiti gotovinsku injekciju od oko 3,9 milijardi dolara, dok će se Kerkorianov udio neznatno smanjiti sa 54,15 na 51,65 posto kroz Tracinda Corp., vlastitu investicijsku kompaniju, preko koje će Kerkorian ostati većinski dioničar. MGM Mirage je dominantni igrač u Las Vegasu koji u svom vlasničkom portfelju ima više od trećine Las Vegas Stripa i oko pola hotelskih soba u tom gradu. Vrijednost zemljišta u vlasništvu kompanijskih kockarnica u posljednjih je nekoliko godina zabilježila vrtoglav porast. Neki od najpoznatijih kockarnica su Bellagio, Mandalay Bay, Treasure Island, Monte Carlo, New York New York, Circus Circus i, dakako, Mirage. MGM je objavio planove u nekockarskim središtima u Abu Dhabiju koji je dio Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za Dubai World ovo partnerstvo predstavlja velik ulazak u kockarski sektor bez potrebe izgradnje novih kasina u Dubaiju, također dijelu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Troškovi izgradnje CityCentera procijenjeni su na 7,4 milijarde dolara, s tim da je prodajom stambenih prostora već pokriveno oko dvije milijarde dolara. Dubai World se obvezao MGM-u isplatiti dodatnih 100 milijuna dolara ako CityCenter bude otvoren u roku, dakle do kraja 2009. godine i u okviru zadanog budžeta. U MGM-u su izjavili kako će sredstva dobivena ovom transakcijom pomoći kompaniji da investira u daljnje projekte, ali i reducira moguća dugovanja. Dubai World nedavno je kupio većinski udio u njujorškom lancu robnih kuća Barneys, a preko svoje kompanije Mandarin oriental ulaže u turistički sektor diljem svijeta, dok je za sektor igara na sreću zadužena kompanija Kerzner International Holdings Inc.




Sve je počelo s konjima
Izvršni direktor MGM-a Terry Lanni izjavio je kako to smatra izvrsnom prilikom za kompaniju. “Konačno imamo financijski osiguranog partnera poznatog po izgrađivanju, ali i očuvanju postojećih brendova”, izjavio je. S druge strane čelnik dubaijskog holdinga Sultan Ahmed bin Sulayem zbog vjerskog uvjerenja ne kocka, no smatra da mu vjera ne smeta da kupi i do 20 posto udjela u MGM-u što, ako je vjerovati upućenima, uskoro kani i učiniti. Veza Lannija i Bin Sulayema potiče još iz 1999. godine jer se Lanni bavi uzgojem rasnih arapskih konja te je sultana upoznao na jednoj od utrka te s njim započeo plodonosno prijateljstvo i partnerstvo.

Private equity napada kockarnice

Ova transakcija na neki je način svojevrstan spas Kerkorianovoj kompaniji jer su velika kasina počela masovno zaprimati ponude private equity fondova. Takav način preuzimanja načelno, smatraju poznavatelji, nije dobar za brend jer nema potvrde da će nastaviti postojati nakon što ga fondovi otkupe i rascjepkaju među sobom. Najveću svjetsku kasino kompaniju Harrah Entertainment preuzeli su Apollo Management i Texas Pacific za 16,7 milijardi dolara. Oni su ponudili 15 milijardi dolara za kupnju poznatog kasina Caesars Palace i Flamingo. To što je Dubai World, a ne neki američki fond preuzeo MGM smatra se povoljnim jer je taj holding poznat po očuvanju brenda.

Komentirajte prvi

New Report

Close