Dubai Ports World sprema se na IPO vrijedan 3,5 milijardi dolara

Autor: Stanko Borić , 05. listopad 2007. u 06:30

Dionice bi trebale biti izlistane na burzi u Dubaiju, a postoji opcija da idu i na Londonsku burzu

Treći najveći svjetski lučki kontejnerski operater DP World planira prodajom vlastitih dionica prikupiti 3,5 milijardi američkih dolara. Kako javlja Reuters pozivajući se na svoje izvore u toj arapskoj tvrtki, prodaja dionica mogla bi krenuti idućega mjeseca. Reutersovi izvori kažu kako je moguće da će se prodavati do 30 posto dionica te kompanije sa sjedištem u Dubaiju, a cilj prodaje je prikupljanje novca za daljnu tržišnu ekspanziju. Ako se vodstvo tvrtke uistinu odluči na prodaju, takvu odluku još mora potvrditi vladar Dubaija šejk Mohammed bin Rashid Al-Maktoum. Dionice bi trebale biti izlistane na burzi u Dubaiju, a postoji opcija da idu i na Londonsku burzu, kazali su izvori te tvrtke.

Put prema vrhu
U telefonskom intervjuu za Reuters predsjednik Uprave DP Worlda Sultan bin Sulayem kazao je kako je inicijalna javna ponuda dionica (IPO) također jedna od opcija koju razmatraju, odbivši da bude precizniji o detaljima eventualne prodaje dionica. DP World prošle je godine kupio britanskog lučkog operatera Peninsular & Oriental Steam Navigation Co. (P&O) za 6,8 milijardi američkih dolara, a u idućih pet godina planira potrošiti još 3,5 milijardi dolara na nove projekte, odnosno akvizicje. Do 2016. planiraju za duplo povećati svoj kontejnerski kapacitet i doći do brojke od 84 milijuna sedam metarskih kontejnera. Sve to radi dostizanja dviju najvećih svjetskih kompanija na tome tržištu, Hutchinson Port Holdings Ltd. i PSA International Pte. Ova tvrtka iz Dubaija kod prošlogodišnje kupnje kompanije P&O nakratko je došla u fokus šire svjetske javnosti. Naime, P&O je u svome vlasništvu imao imovinu većeg ili manjeg opsega u šest velikih američkih luka, stoga su američki kongresnici tražili da DP World proda imovinu u Americi steknutu kupnjom P&O-a, tvrdeći da se zbog sigurnosnih rizika ne može dopustiti da arapska kompanija ima neograničen pristup američkim lukama. DP World je tako bio prisiljen prodati tu imovinu. Sada se planiraju širiti na dva najbrže rastuća gospodarstva na svijetu, kinesko i indijsko, te stoga moraju prikupiti kapital za potrebne investicije. Sam DP World mlada je tvrtka. Osnovan je prije dvije godine spajanjem Lučke uprave u Dubaiju, koja je bila zadužena za luke Rashid i Jebel Ali, te kompanije Dubai Ports International. “Njihov IPO svakako bi bio dobro primljen. Ima puno prilika za širenje, posebno u Kini i Indiji te je ovo svakako dobar trenutak da prikupe novac u te svrhe”, kazao je Shailesh Garg, analitičar londonske konzalting kuće Drewry Shipping.

Procjena na 10 mlrd. usd
Ta kuća je nakon prošlogodišnjeg preuzimanja tvrtke P&O procijenila kako je vrijednost DP Worlda oko deset milijardi dolara. Sada procjenjuju kako bi prodaja 30 posto dionica kompanije, kojom bi prikupili 3,5 milijardi dolara, povećala njezinu vrijednost na 10,5 milijardi. Deutsche Bank AG, Merill LYnch & Co., Shuaa capital PSC i Dubai Islamic Bank PJSc savjetnici su DP Worlda u vezi s njihovim IPO-om. Garg kaže kako je kompanija na neki način “obvezna” da izađe s IPO-om na tržište do siječnja iduće godine. Naime, DP World je preko državne tvrtke Ports, Cuastoms & Free Znes Corp. u siječnju lani prodao 3,5 milijardi dolara u promjenjivim obveznicama koje ističu u siječnju 2008. Ako se IPO ne provede do njihova isteka, kupci obveznica dobivaju dodatnih šest posto na obveznice umjesto dionica. “DP može ili ići na tržište duga kako bi ga refinincirao, što će biti teško sudeći prema sadašnjim tržišnim uvjetima, ili može ići u IPO. Prema tome procjenjujemo da će se odlučiti na IPO”, kazao je Joe Kawkabani, partner u konzultantskoj kući Algebra Capital iz Dubaija. Vodeći ljudi DP Worlda nisu se željeli izjasniti hoće li zaista ići s IPO-om prije idućega siječnja.

DP World želi kupiti egipatsku luku Sokhna

DP World razmatra kupnju egipatske luke Sokhna na južnome ulazu u Sueski kanal pošto je dosadašnji vlasnik Sokhne, tvrtka Orascom Construction, najavio prošloga mjeseca kako ju je voljan prodati. “Sokhna je jedna od mnogih luka diljem svijeta za koje smo zainteresirani u ovome trenutku. Isto tako razmatramo neke luke u Kini i u Africi, kazao je prvi čovjek tvrtke Sultan bin Sulayem. Orascom je u rujnu tražio od Deutsche banke da traži ponude od oko milijarde dolara za Sokhna luku, lociranu na Crvenome moru. Kompanija iz Kaira Orascom i predsjednik Uprave Sokhne Ossama Al-Sharif u posjedu su 85 posto dionica Sokhne.

Komentirajte prvi

New Report

Close