Državni fondovi pomamili se za poslovnim nekretninama

Autor: Tomislav Pili , 03. ožujak 2015. u 22:01
Nekretnine su ulagački mamac/FOTOLIA

Investicijska uprava Abu Dhabija kupila je luksuzne boutique hotele iz sastava hotelskog lanca Marriott.

Poslovne nekretnine trenutno su vrlo tražena roba za ulaganje velikih državnih investicijskih fondova, poput norveškog Naftnog fonda.

Najveći na svijetu, s imovinom pod upravljanjem od 893 milijarde dolara, norveški je fond početkom veljače stekao udjel u poslovnom neboderu na njujorškom Manhattanu. Vrijednost transakcije procjenjuje se na 1,4 milijarde dolara, piše Bloomberg. Portfelj visokovrijednih uredskih prostora Naftnog fonda ranije je ojačan i akvizicijom londonskog Queensberry Housea, kompleksa ureda i trgovačkih sadržaja za što je platio 294,3 milijuna dolara, potukavši konkurenciju u kojoj je bilo još 10 ponuđača.

 

1,4mlrd.

dolara procijenjena je vrijednost udjela koji je Naftni fond stekao u neboderu na Manhattanu

Drugi najveći državni investicijski fond, Investicijska uprava Abu Dhabija (ADIA), više je fokusiran na hotelske lance kada su nekretnine u pitanju. Taj fond upravlja s 773 milijardi dolara imovine, a kupio je luksuzne boutique hotele iz sastava poznatog hotelskog lanca Marriott International. Sredinom veljače Marriott je objavio kako je tvrtkama u čijem je vlasništvu ADIA prodao Miami Beach Edition hotel za 230 milijuna dolara. No, to nije bio prvi posao Marriotta sa bogatim Arapima. U siječnju prošle godine prodan je London Edition hotel za nepoznat iznos. Tijekom prvog tromjesečja ove godine Marriott namjerava prodati ADIA-i i New York Edition hotel u Madison Square Parku.

Nakon nekretnina, državnim investicijskim fondovima zanimljivi su i telekomi. Tri velika fonda, Kineska investicijska korporacija, singapurski Temasek te GIC, jedan od katarskih fondova, pregovaraju o uvjetima financiranja 15 milijardi dolara teškog preuzimanja španjolske Telefonice, a koju planira kupiti kompanija Hutchison Whampoa. Fond koji dobije posao financiranja ovog preuzimanja dobit će zauzvrat najmanje trećinu udjela, govore medijski napisi. Drugi katarski fond, QIA, objavio je da je sudjelovao u dokapitalizaciji Ubera, kontroverzne tvrtke za povezivanje korisnika taksi prijevoza i vozača putem mobilne aplikacije. Uber je krajem prošle godine od cijelog niza hedge fondova i fondova rizičnog kapitala prikupio 1,2 milijarde dolara za daljnju ekspanziju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close