Država napokon zakonski uređuje dokup mirovine

Autor: Ana Blašković , 23. studeni 2012. u 08:30
Radnicima koji sporazumno odlaze u prijevremenu mirovinu poslodavac će s MOD-om ugovoriti isplatu razlike do pune mirovine putem mirovinske rente ili dokupa mirovine

Minimalan kapital mirovinskih osiguravajućih društava bit će 15 milijuna kuna, a od kraja 2016. godine 26,25 milijuna kuna.

Izmjenama mirovinskih zakona država namjerava urediti dosad sivu zonu dokupa mirovine i time naposljetku ozakoniti institut koji je godinama koristio niz tvrtki za svoje zaposlenike. Naime, kad je početkom 2000. reformiran mirovinski sustav i postavljen na tri današnja stupa, već je godinama bila postojala mogućnost dokupa mirovine, no reforma nije uredila to područje. Upravo su stoga dugo postojale trzavice na relaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Royal mirovinskog osiguranja (danas s promijenjenim imenom Royal međugeneracijska solidarnost), jedine tvrtke koja se time bavi u Hrvatskoj. Agencija je čak na svojim internetskim stranicama nekoliko puta javno upozoravala klijente da dokup mirovine rade na vlastiti rizik.

Dva modela
Dokup mirovine ubuduće će regulirati Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima (MOD) kojim će se detaljno urediti njihovo poslovanje. Zakonodavac je tako predvidio da će se radnicima koji sporazumno odlaze u prijevremenu mirovinu poslodavac s MOD-om ugovoriti isplatu razlike do pune mirovine putem programa mirovinske rente ili programa dokupa mirovine.Kod rentnog sustava poslodavac sklapa ugovor s MOD-om te jednokratno ili obročno uplaćuje novac za isplatu rente. Tvrtka potom sklapa ugovor s korisnikom te mu doživotno isplaćuje rentu čija se visina usklađuje s mirovinom. U slučaju dokupa mirovine model je sličan s tim da društvo korisniku isplaćuje dokupljenu mirovinu u vidini razlike između prijevremene mirovine koju prima i iznosa koji bi mjesečno primao da je u mirovinu otišao određene dobi i dužim stažem. Ključna razlika između ta dva modela je što se je renta doživotna, ali se ne nasljeđuje, dok se pravo na iznos dokupljene mirovine može naslijediti nakon smrti korisnika. "Zakonsko uređenje pitanja dokupa mirovine olakšat će namm poslovanje jer je dokup specijalizirani program koji je zaživio još 1990-ih. Želja nam je da se to zakonski uredi jer će se time posebno potvrditi vrijednost tog programa", rekla je Poslovnom dnveniku Sanja Glas Sambolec iz Royala.

Strogi zahtjevi
No mirovinske osiguravajuće  društava morat će ispunjavati stroge zahtjeve. Hanfino ranije upozorenje ozbiljno je shvaćeno pa će društva ubuduće imati ustrojeno upravljanje rizicima i likvidnošću te unutarnju reviziju. Minimalan kapital bit će 15 milijuna kuna, a od kraja 2016. godine 26,25 milijuna kuna zbog usklađivanja s EU direktivama pa će Royal morati udvostručiti kapital. Uvodi se i licenciranje vodstva kompanije, ovlasti nadzornika, a tražit će se i suglasnost za stjecanje udjela u tvrtki koja će poslovati isključivo kao dioničko društvo.

U praksi od 1990. godine

Sustav dokupa u 250 tvrtki

Dokup mirovine provodi se u Hrvatskoj od 1990. godine. Poslodavcima je popularno sredstvo za zbrinjavanje viška radnika koji pristaju na odlazak u prijevremenu mirovinu jer isplatom razlike neće biti doživotno "kažnjeni" nižom mirovinom. Prema podacima Royal međugeneracijske solidarnosti, više od 250 tvrtki primjenjuje sustav dokupa mirovine uključujući i Luku Rijeka, Hrvatske šume, Zvijezdu, Finu, niz bolnica, Zračne luke Zagreb, Split i Dubrovnik… U programu je više od 4500 umirovljenika, a 2004. godine instrument dokupa mirovine ugrađen je u Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Dobila sam Odluku o poslovno uvjetovanom otkazu, jer imam uvjete za prijevremenu mirovinu. Postoji li mogućnost dokupa staža do pune, starosne mirovine?

I mene zanima isto.Krajnje je vrijeme da se umirovim.

Molim Vas informaciju.
Imam privatno poduzeće u kojem sam jedini zaposlenik.
Htjela bi ga zatvoriti. Imam 52 godine i 32 godine radnog staža, kako mogu u prijevremenu mirovinu, možda dokupom staža.

New Report

Close