Društvima za upravljanje smanjena naknada

Autor: Tin Bašić , 17. prosinac 2012. u 18:45
Naknada je pala sa 0,65%

Moći će naplatiti 0,45% od ukupne imovine mirovinskog fonda.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga smanjila je godišnju naknadu za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima.

U idućoj godini četiri će društva koja upravljaju OMF-ovima moći naplatiti 0,45 posto od ukupne imovine fonda. Ove godine ta je naknada iznosila 0,65 posto, a u posljednjih nekoliko godina redovito se smanjuje. Najviša je bila 2004. godine kada je iznosila 1,2 posto. Otad pa do 2007, kada je iznosila 0,95 nije se smanjivala. No od 2007. se prema podacima Hanfe svake godine uredno snižava – 2008. bila je 0,85%, godinu poslije 0,80%, dok je 2010. iznosila 0,75 posto. Iako je imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova zabilježila najveći rast od kada postoje, niska naknada društvima je "izbila" veću zaradu. Prihodi su bili manji nego prošle godine, zbog čega je i dobit manja.

Prema posljednjim podacima regulatora za kraj rujna, upraviteljima je dobit pala 41 posto u odnosu na isto vrijeme lani. Četiri društva, Allianz ZB, Erste plavi, PBZ Croatia osiguranje i Raiffeisen mirovinsko društvo ostvarili su ukupno 94,6 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.Istodobno je imovina obveznih mirovinskih fondova u devet ovogodišnjih mjeseci skočila za 8,9 milijardi kuna. S obzirom na to da se naknada odnosi na najveći mogući naplaćeni iznos u jednoj godini, može se očekivati da će dobit upravitelja padati bez obzira na rast imovine u vlasništvu njihovih fondova.  

Komentirajte prvi

New Report

Close