Dragutin Biondić i dalje formalno drži Centar banku

Autor: Tin Bašić; Ana Blašković , 25. srpanj 2012. u 13:30

Bude li dokumentacija uredna, već bi danas proknjižba dionica Centar banke mogla biti realizirana, kažu u depozitoriju

Premda je od Glavne skupštine Centar banke, na kojoj je zeleno svjetlo za preuzimanje dobio fond rizičnoga kapitala Alternative private equity, prošlo gotovo mjesec i pol, formalni vlasnik i dalje je Dragutin Biondić. Sugeriraju to investicijskoj javnosti posljednji podaci o vlasničkoj strukturi Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD), koje još nije provelo vlasničke promjene.

U zakonskom roku
Na pitanje zašto su na mjestu najvećeg vlasnika Centar banke s udjelom od 58,2 posto Biondićeve tvrtke, u depozitoriju su Poslovnom dnevniku odgovorili da su nalog za izmjenu podataka iz Centar banke primili tek 17. srpnja. Prema uputama SKDD-a i zakonskim propisima, depozitorij ima deset radnih dana da provede proknjižbu, a bude li sve u redu s dokumentacijom te ona bude uredna, kažu, već “danas bi proknjižba dionica Centar banke mogla biti realizirana”. Ivo Markotić, predsjednik Uprave Centar banke, rekao nam je da je postupak u tijeku te da očekuje “da će se u zakonskom roku upis završiti”. Službeni ulazak Alternativea u Centar banku dioničari su izglasali 12. lipnja na Glavnoj skupštini. Tada je prvo temeljni kapital banke smanjen sa 138,7 milijuna kuna na 69,3 milijuna kuna, što je vrijednost pojedinačne dionice prepolovilo. Potom je po tih 200 kuna po dionici izvršena dokapitalizacija u kojoj je Alternative ušao u banku sa 97 milijuna kuna (od čega je polovicu iznosa dala država), a još 34,2 milijuna kuna uložio je Dragutin Biondić pretvaranjem hibridnog depozita u kapital.

Bijes malih dioničara
Odluke Glavne skupštine, u kojima su i promjene u Nadzornom odboru te isplata 15 milijuna kuna dividende povlaštenim dioničarima, zagrebački Trgovački sud usvojio je 29. lipnja i one su vidljive na internetskim stranicama sudskog registra. Prije same Skupštine mali dioničari isključeni iz postupka “na noge su se digli” i prijetili dizanjem tužbe. Njihov je argument bio da se smanjenje kapitala ne može provesti pojednostavljenim postupkom dok banka ima zadržanu dobit, no svoj protuprijedlog nisu iznijeli na Skupštini, a ni Trgovački sud u pojednostavljenom postupku nije vidio ništa sporno. Uz dokapitalizaciju, medijsku “buru” izazvala je objava polugodišnjih rezultata koja je otkrila 42,4 milijuna kuna gubitka nastalih zbog rezervacija “teških” 69 milijuna kuna. Kritičari su ustvrdili da su dubioze skrivane, dok nije provedeno povećanje kapitala pri čemu ispada da je Centar banka spašavana novcem poreznih obveznika.

Čišćenje knjiga
“Kritike nisu utemeljene jer su rezervacije uzete u obzir sukladno revizorskom izvješću napravljenom prije dokpitalizacije. Čišćenje bilance prije nije moglo biti napravljeno jer se ono provodi na teret kapitala kojeg za to nije bilo dovoljno, odnosno banka bi u tom slučaju pala ispod regulatornog minimuma”, rekao nam je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Tomislav Marinac. Sugovornici dobro upućeni u proces dokapitalizacije kažu da rezervacije nisu nikoga iznenadile i da se pravo stanje stvari moglo iščitati već onda kada je strateški ulagač odlučio ući u banku po dvostruko nižoj cijeni od dotadašnje nominale.

Komentari (4)
Pogledajte sve

BANKA JE VEĆ ODAVNO OPLJAČKANA!!

Sramota državnim novcem dokapitalizirana je privatna banka jednoga tajkuna. To ima samo kod nas nazalost. Promjena vlasti nije dovela do nikakvih promjena! Zato je doticni i bio u muzeju moderne kada je koalicija slavila – sada je jasno da je i on imao razloga za slavlje. Drzavno odvjetnistvo sudstvi itajne sluzbe samo rade u interesu ovakvih dok svekolika glupa javnost gleda sapunice i smo suti. Mafija jednom rijecju koja je odavno trebala biti ne u Remetincu nego na Golom otoku gdje im je i mjesto. Dok su drugi ginuli oni su pljackali narod – nek ti je prokleto!

Također, ne bi bilo zgorega da za to nadležne službe i institucije ove države, priupitaju potpredsjednika NO-a čiji je to oprani novac donesen u RH iz inozemstva za njegovu lakrdiju od FGS-a i kako je propali brokerčić i fond menadžer postao nečija marionetta na koncu.

Sad kad su nam se tajne službe konačno ponovile novom opremom i zgradom, neka je kvalitetno iskoriste za sprečavanje nove runde pljačkanja hrvatskih građana i države.

Zamjenik predsjednika NO-a bi mogao uskoro odgovarati na neka neugodna pitanja jer je evidentno da su se stvari gurale pod tepih i da je s namjerom posredno iskorišten novac poreznih obveznika za sanaciju potpuno privatne banke. Nije krimen spasiti banku, ali je krimen to učiniti ovako perfidno preko prevarantske izmišljotine tipa FGS i sve zamračiti nužnošću dokapitalizacije. Postavlja se i pitanje čime je Dragutin Biondić zadužio hrvatsku državu i njene porezne obveznike da bi mi svi zajedno trebali spašavati njegovu “privatnu prčiju”. Centar banka nije za ništa nužna, kamoli za stabilnost bankarskog sustava u RH. Jasno je da je ovom rabotom otpisan dio dugova (priča se već dugo u kuloarima tzv. 1. potpredsjednika vlade i njegovih propalih “suučesnika” u privatizaciji, napose sa VŽ područja), a ako banka i potpredsjednik NO-a žele raditi transparentno i zakonito, neka javno objave iznose i imena vlasnika otpisanih plasmana, pa da se svekolika javnost uvjeri u njihovo ispravno poslovno postupanje, transparentnost djelovanja i iskrene namjere.

Ovako, možda jedino anonimka DORH-u i Uskoku zaštiti interese građana ove zemlje, kad ih već ne štite HNB i ostala za to nadležna tijela.

New Report

Close