Draghi će Ljubljani dijeliti packe zbog istrage guvernera

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2017. u 22:01
Mario Draghi upozorio je Sloveniju da mora zaštititi dokumente koje je oduzela policija/REUTERS

Posjet se može shvatiti kao potpora guverneru Boštjanu Jazbecu čiji je imunitet narušio policijski pretres.

Iako je povod slavljenički, posjet predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija Ljubljani u četvrtak obilježit će spor zbog policijskog pretresa ureda guvernera Banke Slovenije.

Kako u ponedjeljak piše dnevnik Delo, Slovenija je obavijestila Europsku komisiju da je, po odluci slovenskog suda, kriminalistička istraga u prostorijama slovenske središnje banke u srpnju prošle godine bila zakonita i da nije bilo kršenja imuniteta guvernera Boštjana Jazbeca, koji je i član Vijeća guvernera ECB-a. Jazbec  i nekoliko njegovih sadašnjih i bivših suradnika osumnjičeni su za zloporabu službenog položaja i prava prilikom dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) 2013. godine, čime je najveća slovenska banka navodno stekla neopravdanu imovinsku korist od 257 milijuna eura.

 

257 milijuna

eura navodne imovinske koristi omogućio je Jazbec NLB-u

Policija je oduzela dokumentaciju pohranjenu u međunarodnoj bazi i mreži podataka Banke Slovenije te podatke koje su koristili dužnosnici banke. Istoga dana, guverner Europske centralne banke (ECB) Mario Draghi zatražio je od slovenskog državnog odvjetništva da se poduzmu sve mjere radi "zaštite povjerljive dokumentacije" ECB-a.

Draghi u četvrtak dolazi u Ljubljanu, formalno da bi se obilježila 10. obljetnica uvođenja eura u Sloveniju, ali se posjet može shvatiti i kao izraz potpore guverneru Jazbecu, čija institucija istragu i zapljenu dokumentacije nastoji osporiti pred ustavnim sudom, piše Delo. Neki slovenski stručnjaci intervencije iz Bruxellesa i Frankfurta smatraju miješanjem u suverenost države, navodi vodeći slovenski list. "Koliko sam sebe poštuješ, toliko će te poštovati i drugi", kazao je za "Delo" bivši guverner slovenske središnje banke Mitja Gaspari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close