Domaći mirovinski fondovi ulagali i u gnojiva

Autor: Tin Bašić , 29. ožujak 2009. u 22:00

Domaći OMF-ovi prošle su godine najviše ulagali u državne obveznice ministarstva financija, no bilo je i zanimljivih ulaganja na stranim tržištima

Četiri hrvatska obvezna mirovinska fonda, AZ fond, Erste Plavi, PBZ CO i Raiffessen OMF, dostavila su Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) informativne prospekte poslovanja i strukture ulaganja krajem prošle godine.

Iako se već približava kraj prvog tromjesečja 2009. godine, zanimljivo je promatrati gdje su fond menadžeri u prošloj godini plasirali novce hrvatskih mirovinskih obveznika. AZ obvezni mirovinski fond među domaćim fondovima drži primat u transparentnosti te je objavio najdetaljniji popis pojedinih ulaganja za cjelokupnu imovinu, dok su ostali fondovi objavili popis ulaganja koja čine jedan posto ili više od ukupne imovine fonda. Kako i nalaže zakon, najviše je uloženo u domaću imovinu, a fokus je naravno na državnim obveznicama. Top domaća dionica OMF-ova u prošloj godini svakako su Hrvatske telekomunikacije. AZ fond je posjedovao najviše tih dionica, više od 952.000 komada ukupne vrijednosti 190,4 milijuna kuna, dok su ostali mirovinci imali oko 600.000 komada HT-ovih dionica. Naravno, i globalni depozitarni zapis (GDR) HT-a na Londonskoj burzi zanimljiv je za ulaganje, te je AZ fond uložio 71,7 milijuna kuna u te zapise.

Milijuni u MOL-u
Promatrajući ulaganja u stranim vrijednosnim papirima, AZ fond je najviše ulagao u dionice češkog elektrodistributera ČEZ grupu. U tu je dionicu bilo uloženo 67,5 milijuna kuna, dok je drugo najveće strano ulaganje bilo u mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, sa čak 33,9 milijuna kuna. Zanimljivo je spomenuti kako je najveći domaći OMF krajem prošle godine imao uloženo nešto manje od 44 milijuna kuna u kompanije za proizvodnju umjetnog gnojiva. Točnije, 26,1 milijun kuna bio je investiran u kompaniju Yara Intertnational koja je osnovana 1900. godine u Norveškoj, dok je 17,8 milijuna kuna uloženo u kanadsko-američku korporaciju PotashCorp. Isto tako, AZ, koji je u djelomičnom vlasništvu Zagrebačke banke, ulagao je i u banke Raiffeisen International, OTP te Erste banku.

Kupovina dionica Plive
Od ostalih podataka u informativnim prosprektima mirovinskih fondova, jedna od zanimljivijih informacija jest povećanje udjela PBZ/CO mirovinskog fonda u Plivi. Naime, na kraju prošle godine, taj fond imao je nešto manje od 139 tisuća komada dionica Plive ukupne vrijednosti 106,8 milijuna kuna. Prema posljednjim podacima, PBZ/CO je povećao udio za 7410 komada dionica te sada ima 0,71 posto udjela. Kako je Plivina dionica jedna od rijetkih koja je posljednjih mjeseci zadržala vrijednost ovo se čini kao dobro ulaganje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

sreća pa se radi o umjetnim

svaka dala onome tko je odabrao naslov [lol]
[thumbsup]

New Report

Close