Domaći fondovi lani izgubili dvije trećine imovine

Autor: Tin Bašić , 14. siječanj 2009. u 22:00

Hanfini podaci pokazuju da je imovina fondova lani smanjena za 20 milijardi kuna za što je najviše kriv snažan pad vrijednosti dionica u Hrvatskoj i regiji

Neto imovina otvorenih investicijskih fondova u prošloj godini zabilježila je drastičan pad, i to čak za dvije trećine. Krajem prosinca ta je imovina iznosila nešto manje od deset milijardi kuna, dok je godinu prije iznosila čak 30,1 milijardu kuna, stoji u podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Zatvoreni fondovi
Istovremeno imovina zatvorenih investicijskih fondova (ZIF) smanjila sa 3,7 milijardi kuna krajem 2007. na 1,3 milijarde kuna u prosincu prošle godine. “Snažan pad imovine investicijskih fondova, pogotovo dioničkih, koji je uslijedio 2008. godine, ponajprije je posljedica pada na dioničkim tržištima u Hrvatskoj i regiji. Također je u uvjetima pada te povećane nesigurnosti mnoge članove fondova zahvatio (ne)opravdani pesimizam koji je doveo do rasprodaje udjela, što je bio drugi značajan čimbenik koji je utjecao na smanjenje imovine fondova”, izjavio je za Poslovni dnevnik direktor Direkcije ekonomskih istraživanja RBA Consultinga Zdeslav Šantić.

Struktura ulaganja
Najviše su, očekivano, izgubili dionički fondovi dok su najmanji pad imovine imali obveznički. “Određena korekcija imovine fondova bila je očekivana iako u znatno slabijem intenzitetu zbog neodrživo snažnog rasta tijekom prethodnog razdoblja. Pad cijena obveznica u regiji, kao rezutlat povećane averzije investitora, rezultirao je smanjenjem imovine obvezničkih i mješovitih fondova”, ističe Šantić. Situacija kod najvećih ulagača na tržištu kapitala, mirovinskih fondova, nešto je drukčija, no to je posljedica prije svega stalnih priljeva novca od doprinosa te dijelom drukčije strukture ulaganja. Mirovinci su lanjsku godinu zaključili s ukupnom neto imovinom od 23,5 milijardi kuna, što je 7,9 posto više s obzirom na godinu prije. No u kolovozu prošle godine mirovinski fondovi imali su višu imovinu nego u prosincu, što dovoljno govori o razmjerima širenja krize. “Budući da je tržište padalo u navedenom periodu, kao i cijene dionica, padala je i vrijednost imovine mirovinskih fondova. Za ovu je godinu teško očekivati bilo što u ovom trenutku, ali se ipak nadamo kako će biti bolje nego prošle godine”, poručuju u obveznom mirovinskom fondu PBZ Croatia osiguranje.




Komentirajte prvi

New Report

Close