Dolazi im izravna konkurencija na hrvatsko tržište: Polovica bankara živi u strahu od IT divova

Foto: Goran Jakus/PIXSELL Foto: Goran Jakus/PIXSELL

U Auki smatraju da nisko pouzdanje domaćih bankara u vlastitu mogućnost nošenja s fintech konkurencijom (u Hrvatskoj 18%, u EU 25%) ukazuje da se nisu spremni uhvatiti u koštac s tim pitanjem.

Čak 53 posto bankara u Hrvatskoj tvrdi da se ne mogu nositi s Amazonom, Appleom, Facebookom, Googleom te fintech startupima, od kojih se očekuje da će im u idućih pet godina izravno konkurirati na hrvatskom tržištu.

Rezultat je to istraživanja britanskog LM Researcha za norveški fintech startup Auku, a koja je u četvrtak proširila poslovanje na Hrvatsku.

Daniel Döderlein, osnivač i direktor Auke, kaže da su skandinavske banke, kao i servisi poput AliPaya u Kini pokazali se iznimno uspješnima zahvaljujući mobilnom bankarstvu. “S obzirom na sve preduvjete koji su u Hrvatskoj uspostavljeni, vrlo je izgledno da će sustavi mobilnih plaćanja biti vrlo uspješni, a trenutačno ne postoji dominantan sustav mobilnog plaćanja na hrvatskom tržištu”, kaže Döderlein.

Dodaje da je to djelom tako što sustavi poput Apple Paya i Google Paya u Hrvatskoj još nisu dostupni. Unatoč tome, Auka, koja nudi niz različitih usluga platnog prometa, na hrvatskom tržištu ima znatnu konkurenciju. Ovdje  je tako već dugo američki PayPal, a odnedavno i švedski Instantor. No, u poslove s plaćanjem u digitaliji ušli su i veliki lokalni igrači poput  PBZ-a s vlastitim rješenjima, Zaba odnedavno surađuje s hrvatskim fintech startupom AgentCASH-om, Erste banka koja ima svoj digitalni wallet, Addiko koji je ponudio i bankarstvo preko Vibera. Tu su i samostalni igrači poput Aircasha, Abita, Trilixa, Infobipa, Bitkonana, Ostendo Consultinga i eKupi iz M SAN grupacije, zatim myPOS-a te pružatelji specijaliziranih tehnologija poput Infinuma i Microblinka pa sve do tvrtki koje nude e-račune, među inima, HT-a i Fine.

U Auki smatraju da nisko pouzdanje domaćih bankara u vlastitu mogućnost nošenja s fintech konkurencijom (u Hrvatskoj 18%, u EU 25%) ukazuje da se nisu spremni uhvatiti u koštac s tim pitanjem. Dodaju da je to problem, jer će banke u EU biti regulatorno zaštićene od primjene PSD2 direktive samo do rujna 2019. “Banke koje su uvele uspješne sustave mobilnog plaćanja u početku su bile vrlo hrabre, ali to je rezultiralo uspjehom”, zaključuje Döderlein.

Komentari (1)
  • Funky
    Funky 7:22 23.6.2018.

    a jos kada krene block chain i pametni ugovori, gdje ce 80% bankarskih transakcija moci biti pokriveni gotovoo besplatnim uslugama…banke sutra ace biti nesto sasvim drugo…ili ih nece biti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve