Dolar se smiruje dok ruska rublja ne prestaje slabiti!

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2014. u 13:54
Foto: Thinkstock

Prošlog tjedna je na većini financijskih tržišta došlo do blage korekcije.

Prošlog tjedna je na većini financijskih tržišta došlo do blage korekcije. Većina valuta je nadoknadila dio izgubljene vrijednosti u odnosu na američki dolar te se trenutno nalazi na približno istoj razini kao na početku mjeseca. Trenutni tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,2435 što je približno 1,50% iznad razine sa početka prošlog tjedna.Britanska funta i japanski jen su također blago ojačali u odnosu na dolar, a dionice su po prvi puta nakon dva mjeseca nekoliko dana za redom gubile vrijednost.

Američki indeks SP500 je sa rekordno visoke razine dosegnute prije tjedan dana pao približno 3% dok je njemački DAX u istom periodu izgubio nešto više od 4% vrijednosti. Ovakvo kretanje vrijednosti valuta i dionica bilo je očekviano i najavljivano u prethodnim analizama Admiral Marketsa.

Jedina valuta na kojoj nije došlo do korekcije je ruska rublja koja i dalje bez prestanka gubi na vrijednosti. U posljednjih tjedan dana izgubila je dodatnih 9% vrijednosti što znači da je u posljedna tri mjeseca u odnosu na euro oslabila 51% a u odnosu na američki dolar čak 58%!

Cijena nafte je također cijeli prošli tjedan padala te trenutno iznosi 58,74$ za barel WTI nafte i 63,30$ za barel BRENT nafte. Na tržištu plemenitih metala je došlo do stabilizacije. Cijena zlata trenutno se nalazi na razini sa početka mjeseca i iznosi 1212$ po unci. Cijena srebra je nekoliko posto iznad razine sa početka mjeseca i iznosi 16,88$ po barelu.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta važnih događaja koji bi mogli imati značajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima. Najvažniji među njima su sastanci i konferencije za novinare britanske, japanske i američke centralne banke na kojima će biti donesene odluke o visini kamatnih stopa i možda izneseni planovi za blisku budućnost. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored objava pogledati je moguće na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja na financijskim tržištima očekivati u bliskoj budućnosti?

Budući da na sastanku FED-a koji će se održati ovaj tjedan vjerojatno neće doći do najave podizanja kamatnih stopa ranije nego je do sada najavljivano, može se očekivati nastavak korekcije tečaja dolara. Moguće je da će američka valuta izgubiti još nekoliko posto vrijednosti u idućih mjesec do dva, no dugoročno će vjerojatno nastaviti jačati. Većina najvećih banaka na svijetu očekuje pad tečaja EUR/USD na 1,15 u roku godinu do dvije.

Kada je u pitanju nafta, nakon ogromnog pada cijene zadnjih mjeseci, za očekviati je da će doći do barem privremene korekcije od nekoliko posto, no sudeći po komentarima ministra energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je prije par dana izjavio da OPEC neće smanjivati proizvodnju čak i ako cijena padne na 40$ po barelu, može se zaključiti da je moguć nastavak pada cijene.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim financijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (16.12.) u 18 sati na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu i objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close