Dolar ponovo ojačao prema euru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. kolovoz 2014. u 16:48
Foto: Thinkstock

Dolar je danas ponovo ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta.

Dolar je danas ponovo ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt dobrim gospodarskim podacima koji su potaknuli špekulacije o podizanju kamatnih stopa u SAD-u, nasuprt poticajnoj monetarnoj politici u eurozoni.

Dolar je prema euru ojačao 0,2 posto, na 1,3285 dolara, a nakratko je dosegnuo i najvišu razinu prema jedinstvenoj europskoj valuti u 11 mjeseci, od 1,3275 dolara.

Zelena je novčanica ojačala i prema jenu, i to 0,4 posto, na 103,29 jena.

Euro je također ojačao prema japanskoj valuti, blagih 0,1 posto, i njime se trgovalo po 137,24 jena.

Novi podaci s američkog tržišta nekretnina potaknuli su špekulacije da će američka središnja banka razmatrati strategiju povlačenja poticajnih mjera i zaoštravanja monetarne politike, za razliku od Europske središnje banke (ECB) koja razmišlja o dodatnim mjerama ublažavanja.

Neki tržišni sudionici smatraju pak da je pravi uzrok jačanja dolara slabost ostalih ključnih valuta.

Euro su tako u posljednje vrijeme, povrh posustalog gospodarstva, oslabile učestale naznake da će zapadne sankcije Rusiji više naškoditi rastu u Europi nego u Sjedinjenim Državama.

Među ostalim valutama ponovo se danas isticala britanska funta, koja je ojačala 0,2 posto prema dolaru, na 1,6649 dolara, te čak 0,5 posto prema euru, na 79,775 penija za euro, nakon što je zapisnik središnje banke pokazao da su u kolovozu dvojica dužnosnika glasala za podizanje ključnih kamatnih stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close