Dolar ponovno jača!

Autor: Admiral Markets , 25. svibanj 2015. u 12:31
Foto: Thinkstock

Korekcija kretanja tečaja dolara koja je trajala približno dva mjeseca je najvjerojatnije završena.

Korekcija kretanja tečaja dolara koja je trajala približno dva mjeseca je najvjerojatnije završena. 

Prethodnog tjedna dolar je ponovno krenuo jačati u odnosu na gotovo sve ostale svjetske valute. 

U odnosu na euro, američka je valuta u posljednjih desetak dana ojačala 5% a trenutni tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0971. Na toj razini tečaj je posljednji puta bio krajem travnja.

U odnosu na britansku funtu i japanski jen, dolar je ojačao 2% a u odnosu na švicarski franak 3,50%.

Jačanje dolara odrazilo se i na kretanje cijene nafte i zlata jer kretanje vrijednosti energenata i plemenitih metala negativno je korelirano sa kretanjem tečaja dolara. Kada dolar jača, cijena nafte i zlata pada, a kada dolar slabi, cijena raste. Sukladno tome, cijena WTI nafte je nakon nekoliko mjeseci rasta pala 5% i trenutno iznosi 59,50$ po barelu, a cijena zlata je pala 2% i trenutno iznosi 1204,00$ po unci.

Za ovaj tjedan nema mnogo najavljenih događaja koji bi mogli imati značajni utjecaj na financijska tržišta a popis malobrojnih najavljenih događaja i točan raspored objava pogledati je moguće na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dolar dugoročno nastaviti jačati u odnosu na gotovo sve ostale valute. Nastavak jačanja se očekuje na temelju osjetno bolje gospodarske situacije u SAD-u nego u ostalim razvijenim gospodarstvima. Radi toga će američka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi zatezati monetarnu politiku što će uzrokovati prelijevanje ogromne količine kapitala u SAD te zajedno s tim i jačanje američke valute. Postoji realna mogućnost da će do kraja godine dolar barem na kratko postati jači od eura.

Na nastavak jačanja dolara može utjecati i bilo kakav negativan događaj vezan za Grčku, Ukrajinu, Rusiju ili Bliski Istok koji može uznemiriti financijska tržišta. Negativni događaji uvijek uzrokuju prebacivanje kapitala u sigurna utočišta kao što su zlato, švicarski franak i američki dolar.

Komentirajte prvi

New Report

Close