Dolar pod pritiskom zbog slabosti američkog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2015. u 11:34
Foto: Thinkstock

Na svjetskim valutnim tržištima američki je dolar u četvrtak oslabio drugi dan zaredom.

Na svjetskim valutnim tržištima američki je dolar u četvrtak oslabio drugi dan zaredom, nakon novih naznaka usporavanja rasta američkog gospodarstva, što bi moglo navesti Fed na odgodu povećanja ključnih kamata.

Tečaj eura bio je oko 11,00 sati u plusu 0,6 posto, na 1,0830 dolara, ojačavši drugi dan zaredom, dok mu je još u utorak prijetio pad ispod razine od 1,07 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, pa je njezina cijena danas skliznula na 119,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 119,55 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šesta najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,45 posto, na 97,74 boda.

Slabljenje dolara posljedica je jučer objavljenih podataka o znatno manjem nego što se očekivalo rastu zaposlenosti u SAD-u u privatnom sektoru, prema podacima konzultantske tvrtke ADP, a većem nego što se očekivalo padu aktivnosti u tvorničkom sektoru, što se pripisuje lošim vremenskim prilikama i jačanju dolara.

Nastavak niza slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja potaknuo je špekulacije da će Fed povećati kamate tek krajem ove ili čak početkom iduće godine.

"Usporavanje rasta američkog gospodarstva i nejaka inflacija omogućuju Fedu odgodu i sporiji ritam podizanja kamata", navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

S nestrpljenjem se na tržištima očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje uvijek znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u ožujku otvoreno 245.000 novih radnih mjesta. Ako se te procjene potvrde, bio bi to već 13. mjesec zaredom kako broj zaposlenih raste za više od 200.000, što je najduži takav niz od 1994.-95. godine.

"Čak i ako brojke budu pristojne – oko 250.000 novih radnih mjesta – to neće odagnati strahovanja u vezi snažnog dolara. Fed pokazuje zabrinutost zbog negativnog utjecaja visokog tečaja na gospodarstvo, a posljednji makroekonomski podaci samo su ojačali ta strahovanja", kaže Masashi Murata, strateg u tvrtki Brown Brothers Harriman.

Danas će u fokusu ulagača biti objava dijelova zapisnika s prošle sjednice Europske središnje banke (ECB), na kojoj je donijeta odluka o uvođenju programa kupnje privatnih i državnih obveznica za 60 milijardi eura mjesečno ili više od 1.000 milijardi u idućih godinu i pol dana, unatoč protivljenju Njemačke.

"ECB-ov zapisnik vjerojatno će pokazati različita mišljenja čelnika banke u vezi kvantitativnog popuštanja, a to bi moglo izazvati oscilacije tečaja eura, ali mu i pomoći", kaže Yujiro Goto, strateg u Nomuri.

Komentirajte prvi

New Report

Close