Dolar pod pritiskom ocjena savjetnika japanskog premijera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2015. u 11:37
Foto: Thinkstock

Tečaj dolara skliznuo je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima s najviše razine u 11 godina prema košarici valuta, pogođen gubitcima prema jenu nakon što je gospodarski savjetnik japanskog premijera u razgovoru za američke medije izjavio da dolar ne može održati daljnje dobitke.

Tečaj dolara skliznuo je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima s najviše razine u 11 godina prema košarici valuta, pogođen gubitcima prema jenu nakon što je gospodarski savjetnik japanskog premijera u razgovoru za američke medije izjavio da dolar ne može održati daljnje dobitke.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, smanjen je za 0,1 posto, na 95,353 boda, skliznuvši s ranije dosegnute nove najviše razine od rujna 2003. godine od 95,516 bodova.

Te su ocjene ekonomskog savjetnika premijera Shinza Abea pritisnule tečaj dolara prema jenu, na 119,78 jena, što znači da je američka valuta u odnosu na završetak trgovanja dan ranije oslabila 0,3 posto prema japanskoj. Tečaj dolara spustio se tako s ranije dosegnute najviše razine u tri tjedna od 120,27 jena, na koju se popeo zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice.

Istodobno je i tečaj eura prema jenu oslabio, skliznuvši na 134 jena. Eurom se u međuvremenu trgovalo po 1,1178 dolara, što je blizu najniže razine u šest tjedana od 1,1160 dolara, na koju se spustio u prekonoćnom trgovanju.

U fokusu sudionika tržišta bile su poruke gospodarskog savjetnika Etsura Honde koji je u razgovoru za američki list Wall Street Journal izjavio da bi tečaj dolara prema jenu mogao biti na gornjoj granici optimalnog raspona. Honda je po ocjeni nekih analitičara zagovornik slabijeg jena.

"Hondine ocjene odražavaju najnovije stajalište japanske vlade i prethode planiranom posjetu premijer Abea Sjedinjenim Državama u travnju. Oni možda ne bi željeli da jen previše oslabi pred taj posjet, pa bi kratkoročno slabljenje jena moglo usporiti, no u srednjoročnom će razdoblju i dalje slabiti", kazao je Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura.

Neke su se zemlje, poglavito u skupini sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta (G7), početkom 2013. godine bile požalile na oštro slabljenje tečaja jena čim je Abe stupio na dužnost premijera a japanske se središnja banka Bank of Japan spremala uvesti izdašni program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike kako bi vratila inflaciju na ciljanih dva posto.

Japanci su postali osjetljivi na prekomjerno slabljenje jena u kontekstu ojačalih kritika da se vodi rat valutama time što se tečaj jena spušta kako bi se podupro izvoz.

Pa ipak, s obzirom da se u nekom trenutku u drugoj polovini godine američka središnja banka Fed sprema podići kamatne stope, američka će valuta vjerojatno nastaviti uzlaznom putanjom, prognoziraju trgovci.

Komentirajte prvi

New Report

Close