Dolar pao prema košarici valuta nakon četiri tjedna rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2017. u 11:57
Foto: Thinkstock

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,6 posto, na 1,1820 dolara.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon četiri tjedana rasta, premda se do kraja godine očekuje još jedno povećanje kamata u SAD-u.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je prošloga tjedna 0,7 posto, na 111,85 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,6 posto, na 1,1820 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna skliznuo 0,8 posto, na 93,07 bodova.

Prošloga tjedna objavljen je zapisnik s nedavne sjednice američke središnje banke koji je pokazao da mnogi dužnosnici Feda i dalje smatraju da bi još jedno povećanje kamatnih stopa u ovoj godini vjerojatno bilo opravdano, ali i da ih nekolicina napominje da dodatno zaoštravanje monetarne politike ovisi o novim podacima o inflaciji.

"Zapisnik s rujanske sjednice pokazuje da su u Fedu i dalje duboko podijeljeni po pitanju sporog rasta cijena", napisao je u bilješci Stephen Innnes, valutni trgovac u tvrtki OANDA.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 83 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati ključne kamatne stope, već treći put od početka godine.

No, to je već dulje vrijeme vrlo izgledno, pa to nije potaknulo jačanje dolara.

A dolar je oslabio i zbog neizvjesnost u vezi toga tko će zamijeniti Janet Yellen, kojoj mandat na čelu američke središnje banke istječe u veljači.

Špekulira se da bi predsjednik SAD-a Donald Trump na čelo Feda mogao postaviti Jeroma Powella, a analitičari smatraju da je Powell skloniji politikama koje je zacrtala Janet Yellen nego njegov protukandidat Kevin Warsh, koji je agresivniji.

I dok je dolar oslabio, euro je prošloga tjedna ojačao jer se fokus ulagača preusmjerava sjednici Europske središnje banke (ECB) koja se održava za desetak dana.

Kako doznaje Reuters od dobro upućenih izvora, u ECB-u su uglavnom suglasni oko toga da na listopadskoj sjednici najave produljenje važenja programa kupnji obveznica, ali u manjim mjesečnim iznosima, a spominje se pritom moguće devetomjesečno produljenje primjene tog programa.

"Ako se nastavi oporavak gospodarstva eurozone i ECB krene u smjeru normalizacije monetarne politike, kroz približno 18 mjeseci može se očekivati da će se tečaj eura kretati iznad 1,30 dolara", kazao je Kit Juckes, valutni analitičar u Societe Generaleu.

Komentirajte prvi

New Report

Close