Dolar oslabio drugi tjedan zaredom, no pad je usporen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. ožujak 2015. u 10:23
Foto: Thinkstock

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta oslabio i prošloga tjedna, drugoga zaredom, no znatno manje nego tjedan dana prije.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta oslabio i prošloga tjedna, drugoga zaredom, no znatno manje nego tjedan dana prije.

Tečaj eura ojačao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 0,6 posto, na 1,0890 dolara.

Još je više, 0,8 posto, dolar oslabio prema 'japancu', pa mu je cijena skliznula na 119,10 jena.

I euro je oslabio u odnosu na japansku valutu, za 0,2 posto, na 129,70 jena.

Nakon što je tjedan dana prije, kada je američki Fed poručio da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata, dolar prema euru i košarici šest najvažnijih svjetskih valuta potonuo više od 3 posto, prošloga je tjedna njegov gubitak bio znatno blaži.

Stabilizacija dolara posljedica je poruka nekoliko dužnosnika američke središnje banke da bi kamate trebalo povećati prije nego što inflacija dosegne ciljanu razinu od 2 posto.

To je u petak potvrdila i predsjednica Feda Janet Yellen na konferenciji bankara u San Franciscu. Kazala je da američka središnja banka ozbiljno razmatra normalizaciju monetarne politike i da bi ove godine mogla početi postupno povećati kamate, po prvi puta od 2006. godine.

No, kazala je i to da bi ta odluka mogla biti odgođena u slučaju da dođe do preokreta u inflacijskom i trendu rasta plaća.

"Rekao bih da su njezini komentari bili repriza poruka Feda od prethodnoga tjedna. Povećanje kamata ovisit će o budućim gospodarskim pokazateljima", kaže Alfonso Esparza, strateg u tvrtki Oanda.

Premda je dolar posljednjih tjedana izgubio dio svojeg prethodnog dobitka, a u proteklih godinu dana ojačao je prema košarici valuta golemih 25 posto, većina analitičara smatra da bi se dugoročan trend jačanja američke valute mogao nastaviti.

"Dugoročno je okruženje za dolar i dalje povoljno", kaže Camilla Sutton, analitičarka u Scotiabank.

Gotovo je sigurno da će Fed povećati kamate do kraja godine, dok će sve ostale najznačajnije središnje banke u svijetu još dulje vrijeme voditi labavu monetarnu politiku, s obzirom da njihova gospodarstva nisu u dobroj formi.

S druge strane, američko gospodarstvo, premda u posljednje vrijeme sporije, raste po znatno većim stopama nego ostala najrazvijenija gospodarstva svijeta.

Prošloga je tjedna potvrđeno da je u posljednjem lanjskom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,2 posto na godišnjoj razini. To je znatno sporije u odnosu na impresivni 5-postotni rast u prethodnom kvartalu, ali znatno brže nego što rastu, primjerice, japansko i gospodarstvo eurozone.

Komentirajte prvi

New Report

Close