Dolar ojačao treći tjedan zaredom

Autor: Poslovni.hr/H , 22. svibanj 2016. u 10:42
Foto: Reuters

Jačanje dolara prema svim najvažnijim svjetskim valutama posljedica je poruka iz američke središnje banke da je moguće povećanje kamatnih stopa već za koji mjesec.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je ojačao i prošloga tjedna, trećega zaredom, nakon što je niz dužnosnika Feda poručilo da je povećanje kamata moguće prije nego što se na tržištu očekivalo.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 110,15 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo 110,58 jena, najvišu razinu od kraja travnja.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 0,8 posto, na 1,1225 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na 1,1180 dolara, najnižu razinu u sedam tjedana.

Euro je, pak, ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj porastao 0,6 posto, na 123,60 jena.

Jačanje dolara prema svim najvažnijim svjetskim valutama posljedica je poruka iz američke središnje banke da je moguće povećanje kamatnih stopa već za koji mjesec.

Zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da mnogi njegovi dužnosnici smatraju da bi se kamate mogle povećati već u lipnju, ako podaci pokažu da se rast gospodarstva u drugom tromjesečju ubrzava, a inflacija kreće prema ciljanoj razini od 2 posto.

Svi posljednji podaci ukazuju upravo na to da inflacija postupno raste, a da se najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom kvartalu.

Nakon objave zapisnika Feda, 34 posto ulagača smatra da bi Fed već u lipnju mogao povećati kamate, dok ih je prije toga to smatralo samo 15 posto. Još više njih, više od 50 posto, smatra da bi kamate mogle biti povećane u srpnju.

Dosad je većina analitičara smatrala da je povećanje kamata moguće tek na jesen.

"Većinu dobitaka dolar je stekao nakon objave zapisnika Feda. Čini se da se smanjuje jaz između onoga što Fed govori i onoga što čini", kaže Alfonso Esparza, strateg u tvrtki Oanda, koji vjeruje da je moguće povećanje kamata Feda ovoga ljeta.

Zahvaljujući tome, dolar je ojačao treći tjedan zaredom. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,8 posto, a u posljednja tri tjedna oko 2,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close