Dolar ojačao prema većini valuta u očekivanju vijesti iz Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 14:18
Foto: Thinkstock

Dolar je tako prema jenu bio na dobitku od otprilike 0,15 posto.

Tečaj dolara u današnjem trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima ojačao je prema većini najvažnijih svjetskih valuta, dok ulagači čekaju najnovije smjernice iz američke središnje banke Fed u vezi povećanja ključnih kamatnih stopa.

Dolar je tako prema jenu bio na dobitku od otprilike 0,15 posto, pa se njime trgovalo po 107,25 jena, čime se ponovno približio najvišoj razini u šest godina od 107,39 jena, na koju se bio popeo prošloga petka. U prekonoćnom trgovanju nakratko se bio spustio i do 106,81 jena.

Tečaj eura skliznuo je na 1,2955 dolara, nakon što je u trgovanju u utorak poskočio nadomak 1,30 dolara, najvišu razinu u protekla gotovo dva tjedna.

U fokusu ulagača je redovno mjesečno zasjedanje Feda koje završava tijekom poslijepodneva, a na kojem se očekuje da će biti riječi o vremenskom okviru za prvo povećanje kamatnih stopa. Središnja banka također će objaviti nove projekcije za gospodarstvo i u vezi kretanja inflacije.

Dolar se našao pod prodajnim pritiscima jučer navečer nakon što je Wall Street Journal objavio da bi središnja banka u priopćenju mogla zadržati termin 'u razumnom roku', što bi moglo razočarati one koji priželjkuju jačanje dolara i koji se nadaju snažnijoj poruci u vezi zaoštravanja monetarne politike.

Dužnosnici Feda u posljednje su vrijeme govorili da ne očekuju rast kamatnih stopa prije 2015., no najnoviji niz snažnih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a potaknuo je tržišne sudionike na zaključak da bi možda Fed mogao i prije podići kamatne stope nego su tržišta očekivala.

"Takva su očekivanja blago ublažena, no i dalje očekujemo jačanje dolara u očekivanju sjednice Feda. Očekujemo i da će Fed početi podizati kamatne stope od iduće godine a promjena će biti i kod prognoza vezanih za gospodarstvo i za inflaciju", kazao je Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura.

Suprotno od Feda, od japanske se središnje banke očekuje da će zadržati vrlo popustljivu monetarnu politiku, kao i da bi čak mogla poduzeti i dodatne mjere u tome smjeru.

U fokusu je bila i britanska funta, uoči sutrašnjeg održavanja referenduma o neovisnosti Škotske. Blago je danas ojačala prema dolaru, na 1,6295 dolara, što znači da je osjetno iznad najniže razine u 10 mjeseci od 1,6051 dolara, na koju se bila spustila prošlog tjedna. S tako niskih razina odskočila je pod utjecajem anketa koje su većinom pokazale malu prednost na strani zagovornika ostanka Škotske u Velikoj Britaniji.

Funta je bila na dobitku i 0,15 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 79,50 penija, u očekivanju bilješki s posljednjeg sastanka britanske središnje banke. Na prethodnom su sastanku dvojica bančinih dužnosnika bila glasala za povećanje kamatnih stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close