Dolar ojačao prema košarici valuta; trgovanje oprezno uoči sjednice Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 14:22
Foto: Thinkstock

Tečaj dolara ojačao je u srijedu prema drugim vodećim svjetskim valutama u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima.

Tečaj dolara ojačao je u srijedu prema drugim vodećim svjetskim valutama u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima uoči završetka dvodnevnog zasjedanja američke središnje banka Fed na kojem ulagači ne očekuju značajnije promjene u vezi budućih bančinih poteza.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u odnosu na druge vodeće svjetske valute, uvećan je tako za 0,3 posto, na 94,27 bodova, nakon što je u utorak zabilježio najveći pad od početka listopada, no drži se i dalje ispod najviše razine u 11 godina od 95,481 boda, na koju se bio popeo u petak.

Istodobno, tečaj dolara prema jenu dosegnuo je 118,05 jena, što znači da je porastao oko 0,2 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije, no drži se i dalje osjetno ispod najviše prošlotjedne razine od 118,80 jena.

Eurom se danas trgovalo po 1,1340 dolara, nakon što je u utorak, bilježeći oporavak drugi dan zaredom, nakratko bio dosegnuo 1,1423 dolara. Tečaj jedinstvene valute zadržao se tako daleko iznad 1,1098 dolara, nove najniže razine u 11 godina na koju se bio spustio u ponedjeljak, u ozračju pobjede grčke ljevičarske stranke Sirize na tamošnjim prijevremenim parlamentarnim izborima, a zbog bojazni od mogućih napetosti u odnosima Atene s međunarodnim zajmodavcima.

Prinosi na dvogodišnje američke državne obveznice zadržali su se danas iznad 0,51 posto i time pružali podršku tečaju dolara. Jučer su američku valutu pogodila poslovna izvješća kompanija i podaci o trajnim robama koji su bili slabiji nego što su tržišta očekivala.

U fokusu je redovno mjesečno zasjedanje Feda koje završava danas, na kojem će, po očekivanju sudionika tržišta, kreatori monetarne politike vjerojatno potvrditi "strpljiv" pristup povećanju kamatnih stopa, te pokazati vjeru u pogledu nastavka jačanja gospodarstva.

Iako su podaci poput osobne potrošnje i o prodaji kuća u SAD-u bili snažniji no što se očekivalo, pojedine trgovce i ulagače brine da bi Fed mogao iskazati veći oprez u svojim smjernicama u vezi budućih povećanja kamatnih stopa, s obzirom da oštar pad cijena zauzdava inflatorne pritiske.

"Fed će biti strpljiv pa bismo mogli svjedočiti tome da ulagači isključe izglede o povećanju kamatnih stopa u bliskoj budućnosti. To bi moglo rezultirali slabljenjem dolara u kratkom roku", kazao je Peter Kinsella, valutni strateg u Commerzbanku u Londonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close