Dolar ojačao, povećanje kamatnih stopa u prosincu još moguće

Autor: Poslovni.hr/H , 16. listopad 2015. u 12:20
Foto: Thinkstock

Zajednička je europska valuta oslabila pak za 0,2 posto prema američkoj, na 1,13715 dolara.

Tečaj dolara u petak je na međunarodnim deviznim tržištima odskočio s najnižih razina u sedam tjedana prema košarici valuta, nakon boljih od očekivanja podataka o inflaciji u SAD-u i zbog ojačalih očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u eurozoni, no i dalje je na putu najduljeg niza tjednih gubitaka od lipnja. 

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, uvećan je u petak za 0,2 posto, na 94.536 bodova, jer su podaci o inflaciji naveli ulagače na zaključak da bi se povećanje kamatnih stopa u SAD-u, prvo od 2006. godine, moglo dogoditi prije kraja godine, već na prosinačkom redovnom mjesečnom zasjedanju američke središnje banke.  

Dolar je pogođen nizom slabih gospodarskih pokazatelja i zabrinutostima u pogledu rasta globalnog rasta uslijed čega su tržišta bila pomaknula svoja očekivanja povećanja kamatnih stopa na sredinu iduće godine. U četvrtak je tako dolarov indeks skliznuo na 93.806 bodova, najnižu razinu od kraja kolovoza.

Zajednička je europska valuta oslabila pak za 0,2 posto prema američkoj, na 1,13715 dolara. U fokusu ulagača bit će tijekom dana govor dužnosnika Europske središnje banke (ECB) Benoita Coeura, koji će pomno pratiti u potrazi za novim signalima u vezi toga što bi ECB mogao učiniti na listopadskom redovnom mjesečnom zasjedanju idući tjedan. 

U četvrtak su u fokusu tržišta bile izjave ECB-ova dužnosnika Ewalda Nowotnyja koje je povećao očekivanja o daljnjem ublažavanju monetarne politike u eurozoni, istaknuvši kako je očito da su potrebni dodatni instrumenti kako bi se potaknuo rast cijena u eurozoni. To je spustilo tečaj eura prema dolaru za 0,7 posto u jučerašnjem trgovanju.

Nakon Nowotnyjevih izjava uslijedilo je ohrabrujući podatak iz SAD-a,  a riječ je o temeljnom indeksu potrošačkih cijena, bez cijena hrane i energije, koji je pokazao rast od 0,2 posto u rujnu. Na godišnjoj je razini porastao za 1,9 posto.

"Podaci o inflaciji bili su prilično obećavajući, ponajprije temeljni indeks. Definitivno još uvijek postoji mogućnost da kamatne stope budu podignute u prosincu", kazala je Esther Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanci.

Analitičarka Reichelt ne očekuje da će ECB objaviti nove mjere već idući tjedan na redovnoj mjesečnoj sjednici, no tržišta će pratiti hoće li ECB-ov predsjednik Mario Draghi signalizirati spremnost na daljnje poteze u slučaju da pritisci na slabljenje rasta cijena ne budu popuštali.

"Nowotnyjeve izjave pogodile su euro baš kada je počeo jačati, a zajednička valuta bi mogla slabiti ako će ostali dužnosnici ECB-a signalizirati potrebu za daljnjim ublažavanjem monetarne politike",  mišljenja je valutni strateg Masafumi Yamamoto u tvrtki Monex. 

Komentirajte prvi

New Report

Close