Dolar najsnažniji u ovoj godini, euro će još ‘patiti’

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2018. u 14:02
Foto: Thinkstock

Uz opreznu politiku ECB-a, euru prijeti usporavanje ekonomije, nestabilnost u Italiji te trgovinske tenzije.

Na krilima opreznog pristupa Europske središnje banke (ECB) prema povećanju kamatnih stopa euro je u petak opet potonuo, a američki dolar dosegnuo najvišu vrijednost u ovoj godini.

Dolarov indeks ojačao je 0,4 posto dosegnuvši vrijednost od 95,108 bodova. Iznad razine od 95 bodova posljednji je puta bio lanjskog studenog. Tečaj eura u petak se donekle stabilizirao na međunarodnim tržištima, no ostaje na putu najvećeg tjednog gubitka u 19 mjeseci nakon što je ECB u četvrtak neočekivano odlučio rekordno niske kamatne stope zadržati barem do kraja ljeta 2019. godine.   

 

1,72 posto

oslabio je euro prošloga tjedna

U oštroj suprotnosti 
Eurom se u petak ujutro trgovalo po 1,1573 dolara, što znači da je u plusu blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. No, cijena eura na tjednoj je razini pala za oko 1,72 posto, najviše od studenog 2016. godine, a nakon poruka iz ECB-a u jednom je trenutku čak skliznula gotovo 1,9 posto. Takva ECB-ova politika u oštroj je suprotnosti s postojanim zaoštravanjem monetarne politike u Americi.

Fed je u srijedu podigao drugi put ove godine ključne kamatne stope i signalizirao još dva povećanja do kraja ove godine i dodatna tri u idućoj godini. Analitičari predviđaju da će euro dodatno trpjeti u skorijoj budućnosti zbog, kako navode, usporavanja rasta u eurozoni, političke nestabilnosti u Italiji i napetosti na globalnom trgovinskom planu. "Europi trebaju snažniji pokazatelji da bi se promijenile rasprave o visini kamata i mirnija politička situacija da bi se uspostavilo povjerenje da normalizacija monetarne politike vodi prema snažnijoj valuti", kazao je analitičar u banci Société Générale Kit Juckes.

Tržišta sklonija riziku
Ostali analitičari kažu pak da bi tržišta mogla sada biti sklonija rizičnijim investicijama jer je situacija jasnija po pitanju kamatnih stopa budući da je sjednica ECB-a sada iza nas.

"ECB je objavio konačne smjernice o kvantitativnom ublažavanju i postavio kasniji rok za najranije moguće povećanje kamatnih stopa. Sve to pomoglo je barem djelomice umanjiti neizvjesnost na tržištima i podupire sklonost riziku za drugu polovinu lipnja", kazao je analitičar u banci Société Générale Guy Stear. 

Komentirajte prvi

New Report

Close