Dolar najslabiji u 13 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2017. u 08:24
Foto: Thinkstock

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 93,95 bodova, nakon što je jučer skliznuo na 93,82 boda, najnižu razinu od lipnja 2016. godine.

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer nema vijesti koje bi pokrenule tržišta, dok se vrijednost dolara stabilno kreće oko najnižih razina u 13 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji te Šangaju.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasli su, pak, između 0,1 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Azijskim ulagačima nedostaje jasno usmjerenje s Wall Streeta, s obzirom da su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, dok je Nasdaq dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Globalno gospodarstvo stabilno raste. Jučer objavljeni PMI indeksi pokazali su da se aktivnosti u SAD-u ubrzavaju, dok se u eurozoni na početku trećeg tromjesečja blago usporavaju.

Ulagači su oprezni zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koji bi, špekulira se, mogli najaviti smanjenje golemih bilanci, napuhanih višegodišnjom kupovinom vrijednosnica.

Podršku tržištima pruža, pak, rast cijena nafte nakon što je jučer Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač 'crnog zlata', obećala da će u kolovozu smanjiti proizvodnju.

Zahvaljujući tome, jučer je cijena barela na londonskom tržištu skočila 1,1, a jutros daljnjih 0,6 posto, na 48,90 dolara.

I na američkom je tržištu barel jutros poskupio 0,6 posto, na 46,60 dolara, nakon što mu je jučer cijena skočila 1,25 posto.

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara stabilizirala oko najnižih razina u 13 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 93,95 bodova, nakon što je jučer skliznuo na 93,82 boda, najnižu razinu od lipnja 2016. godine.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,05 jena, kao i jučer u ovo doba.

U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je jutros blago ojačao, pa je cijena eura skliznula na 1,1655 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1670 dolara. Tako se održava nedaleko 1,1684 dolara, najviše razine od kolovoza 2015. godine.

Bolji PMI indeksi u SAD-u nego u Europi ponešto su podržali američku valutu, no ona je i dalje pod pritiskom političkih problema u Washingtonu i špekulacija da bi Fed mogao biti popustljiviji po pitanju zaoštravanja monetarne politike, s obzirom na ne baš impresivne gospodarske pokazatelje, kažu analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close