Dolar na putu najvećeg tjednog dobitka od studenoga

Autor: Poslovni.hr/H , 15. rujan 2017. u 12:53
Foto: Thinkstock

Dolar se stabilizirao prema jenu u petak na međunarodnim tržištima, nakon početnih gubitaka zbog novog sjevernokorejskog ispaljivanja balističke rakete te ostaje na putu najvećeg tjednog dobitka prema japanskoj valuti od studenoga lani.

Dolarom se jutros u takvom ozračju trgovalo po 110,68 jena, što znači da je ojačao više od jedan posto, nakon što je u trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta nakratko skliznuo na 109,55 jena, pod utjecajem vijesti iz Sjeverne Koreje. Na putu je tako najvećeg tjednog dobitka prema jenu od studenoga prošle godine.

Euro se jutros zadržao na 1,1918 dolara, ispod najviših razina u 2,5 godine, od 1,2092 dolara, koje je zabilježio prošloga tjedna, a gotovo nepromijenjen je ostao i dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta. 

Po dobitcima se isticala britanska funta, koja je jutros nastavila jačati, i u jednom trenutku dosegnula najviše razine u 14 mjeseci, od 1,3350 dolara. U četvrtak je zabilježila najveći dnevni skok prema dolaru od travnja nakon što su iz britanske središnje banke Bank of England upozorili da bi u idućim mjesecima mogli podići kamatne stope po prvi put u posljednjih više od deset godina. 

U fokusu ulagača ponovo se našla Sjeverna Koreja nakon što je u petak ispalila balističku raketu koja je preletjela japanski otok Hokkaido i potom pala u Tihi ocean. Pjongjang se odlučio na takav potez samo nekoliko dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a postrožilo mu sankcije zbog nuklearnog pokusa kojeg su izveli početkom rujna.

"Tržišta su očekivala, ili su trebala očekivati, neki vid odgovora Sjeverne Koreje na postrožene sankcije, pa je stoga pravo pitanje bilo kada će Pjongjang odgovoriti, a ne hoće li odgovoriti", kazao je valutni analitičar u RBC Capital Marketsu Adam Cole.

Dodao je da činjenica da su to učinili ne govori ništa što nismo znali. "Rizik je vrlo konkretan, no mišljenja sam da danas ne znamo ništa više u usporedbi s onim što smo znali jučer".

Podršku dolaru pružili su također najnoviji podaci o inflaciji u SAD-u, koji su poduprli očekivanja da bi američka središnja banka Fed mogla do kraja godine ponovo podići kamatne stope, kazao je Masashi Murata, valutni analitičar u Brown Brothers Harriman.

"Očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD-u porasla su u usporedbi s očekivanjima početkom mjeseca, što je poduprlo rast prinosa na američke državne obveznice, a mišljenja sam da to podupire jačanje dolara prema jenu", dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close